24 September 2013

Nota Penyusuan Bayi :: Breastfeeding :: Dwibahasa

Assalamualaikum..
hmm..malas nak update blog..tp paksa gak..xnak bg blog bersawang..hehe..skrg ni kat wall fb smua kecoh pasal bini mat yo tu..aku xambik port la sgt..tgk gak video tu.. katanya diorg dah lapor pada polis..so biarla polis buat siasatan..lgpun aku xada kat situ..jd xtahu keadaan n situasi sebenar..eh..silap entry plak..

sebenarnya td godek2 pendrive lama..terjumpa satu nota penyusuan ibu kepada bayi.. seingat aku nota tu aku cari sebab nak buat presentation pasal susu ibu.. maklum la..sapa tak tau kan yg susu ibu adalah susu yg terbaik..ada disebut didalam Al-quran :: Surah Al-Baqarah :: ayat 233..

aku cari lama dah..lebih kurang 3 tahun lepas utk tgk apa zat yg terkandung dlm susu ibu..dalm nota tu ada la..byk giler..smua zat ada.. kemudian dlm tu ada jangka masa susu ibu mengikut suhu peti ais.. klu korang nak tau lebih lanjut download la.. ada dwibahasa..sapa yg nak baca english blh..bhsa melayu pun blh..hehe..dan selamat membaca..teknik2 nak perah susu pun ada gak...

yg paling menarik dlm nota tu..aku suka persoalan2 yg diajukan oleh org perempuan.. ingat..di hospital..botol susu dah diharamkan bg newborn..sebab nak galakkan susu ibu yg pertama...hehe..doktor yg bgtau ni..

antara persoalannya
1) Penyusuan Ibu menyusahkan...
2) "menyusukan bayi?, jgn haraplah..tidakkah ia menyakitkan??
3) Kenapa perlu menyusukan bayi sedangkan saya akan kembali bekerja..
4) Saya tidak mahu payudara saya kendur..opssss..hehehehehe
5) "tp wanita yg berpayudara kecil tidak boleh menghasilkan susu yg mencukupi".
6) Penyusuan susu ibu mudah, apa lagi yg hendak dipelajari? 


sebenarnya aku nak baca jugak..sebab xlama lagi berguna utk aku..hehe..lelaki pun kena ambik tau jugak okeyyy....

download sini >>>>>> http://www.4shared.com/get/cdKW17n0/snp-breastfeeding_guide.html <<<<<<<


23 September 2013

Cuti Oh Cuti....

Assalamualaikum...
Hmm..dlm hati dok pikir..camna la nak cuti raya haji nanti..huhu..xlama dah..cuti out of services..huhuhu..
tp xpa..aku habiskan cuti bukan utk benda yg sia2.. :-) xpa la..tahun depan xlama dah..hehe..

20 September 2013

New Born :: Baby Girl :: Sahabat Baik - Abdul Malik & Suhaila

Assalamualaikum...

Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar....


Lahirnya insan bergelar manusia dimuka bumi dgn permulaan di penghulu segala hari, yakni hari Jumaat..semoga anak sahabat baik aku ni menjadi peyambung wadah perjuangan oleh ayahnya kelak besar nanti..hehe.. alhmdlh..hepi sgt..pagi td masa dtg pej dpt sms kata dia dah bergelar ayah..hehe..lahir di hospital Kulim..aku terus kol tnya.katanya anak perempuan dan berat dia tak tau..agak dah..hehehehe.. ok..smoga baby dan mak nya sihat..insyaAllah ada kelapangan aku dgn isteri akan balik kedah g ziarah..

ni anak yg ke3 dari sahabt2 baik aku..best frend 4 ever..sahabat duniawi ukhrowi..hehe..

abg long - anak ridzwan singapore
kak ngah - anak najdi kedah
kak lang - anak malik kedah...haha..betul tak susunan aku tu..hehe

klu ikut org utara
yg pertama
pak long
pak ngah
pak lang
pak ndak
pak teh
pak tam
pak cik
pak su

ntah betul ke tak la susunan ni..huhuhu..

Puisi Cinta Kepada Seorang Suami (^____^)

Assalamualaikum...


Terima Kasih Wahai Isteri ku...
aku menerima cinta kasihmu...
terima kasih menjadi Isteriku...

19 September 2013

Misi mencari & memikior



Assalamualaikum..


alhmdlh..stlh doktor kata maybe kandungan sepasang..maka aku dan isteri , bermulalah misi mencari nama dan memikorkan supaya maknanya sesuai..xnak la nanti nama panjang2..panggilnya skit ja dan xsampai maksud..tp klu nama panjang pun klu mak ayah dia panggil penuh ok la jugak..hehe..

klu blh nama nak serasi..sebab kembar kan..tp xdak la sampai percaya kpd tuah dlm memilih nama..xdak dlm Islam tuah muah ni..haha..

18 September 2013

Mirip atau Sama..hmmmmmm

Assalamualaikum..


setelah seminggu lebih xdtg mengajar di hspital serdang, td dgn bertenaganya aku sampai..hehe.

anak murid aku kat situ xla ramai..3 beradik ja..hehe..tp td si kakak bersuara..lebih kurang camni la dialog nya,,

hana : ustaz, ustz tgk tak cerita Cinta Jannah
aku : xtgk pun..  (mmg aku tak tgk pun..tp aku ada gak la tau pasal wife aku ada cerita jugak)
hana : best ustaz citer dia..
aku : ye ke best?? hmm..pukul 7 kan?
hana : a,ah ustaz..kenapa xtgk?
aku : pkul 7 dah dekat mghrib, nak pergi surau.. hehe
hana : solat je la kat rumah..
aku : hahaha...
hana : tau tak pelakon dia muka mcm ustaz..hehe
aku : haha..xdak makna nya..muka dia yg mcm ustaz.. tau tak..hana org yg ke dua ckp ustaz mcm aeril zafril cinta jannah tau..hehehe
    
hahahaha..mmg gelak besar je la aku..hehe.. dia blh kenal pelakon tu..anak2 skrg..hmm..anak doktor la katakan..akai jenuh.. pastu aku teringat la..minggu lepas balik ipoh wife aku ada ckp jugak pasal cinta jannah ni..pasal muka aku mcm pelakon dia..haha..aku xkisah nk ckp semcm ke serupa ka..yg penting aku adalah aku..hehe..mirip tu mgkin la..klu tgk sipi2 kan..klu dah tenung terbeliak mata2 tu mmg xnampak sama la..hahaha.. macam2..


yg abg dia srnok lebih baru dpt henset samsung galaxy grand..skali dia BOM kan aku daaa..ada aplikasi yg blh buat video pastu letak bom..meletup kau..haha.. budak2 ni mmg la..

sbnrnya dlu msa bljar kat kolej depa kata muka aku mcm lan pet2...haha..layankan je la.
.

# Wordless Wednesday # UZAR & TGH NIK ABD AZIZ


17 September 2013

Alhamdulillah..sepasang kata Doktor (^___^)

Assalamualaikum..

Syukur Alhmdlh..pagi td bawak wife gi jumpa doktor pakar kt Hospital Raja Bainun Ipoh.. benda yg pertama dia dpt tau..doktor tu bgtau..kmgkinan jantina anak seorang 'boy' dan seorg lagi 'gurl'..doktor nampak 'bird' satu, satu lg xnampak apa2..alhmdlh..sepasang rupanya.. harap2 sepasang lah..klu xsepasang pun Alhmdlh jugak..hehe.. hepi mak ayah aku dgn mak mertua :-).. rezki dr Allah dan juga amanah Allah..

berat baby dlm kandungan sekitar 456gram utk setiap sorg..
berat ummi dia pun dah naik jugak.. dr 53kg naik mendadak sehingga 66.3 kg..hehe..gelak besar dia..
dulu awal2 preggy berat sekitar 48kg..pastu first jumpa doktor berat drop jadi 47kg..kena la marah dgn nurse. wlpn drop 1kg..hehe..masa tu alah teruk sgt..selera makan pun xdak..skrg ni.. jgn cerita la..

alhmdlh..isteri dan anak2 dlm kandungan sihat sejahtera..mohon doa dr kawan2.. :-)

Persiapan fasa pertama (^_____^) abi & ummi

Assalamualaikum..
alhmdlh.. sabtu minggu lepas sempat berjalan2 sambil shopping barang keperluan untuk menjadi abi & ummi skit2..hehe..xskit pun la..hehe.. aku dgn wife ke PWTC sebab ada baby fair..
first time pi..tp kami pi awal..xla sesak sgt..tp bila hampir 3 jam dalam sana mula la terasa kesesakan sebab tgn dah penuh barang, org dah mula pusu2 dtg, dan kelihatan stroller2 memenuhi ruang2 booth baby fair tersebut..huhu..ada yg nampak baby dlm stroller, ada yg nampak barang2 je yg penuh dlm stroller..hehehe..
apa2 pun hepi tgk ibu2 mengandung shopping. seolah2 tak dak kesakitan yg di alami ..nampak mcm biasa ja..wlpun perut membesar, jln xstabil, tp ttp smngt membeli, memilih, mencuba..hehe..demi anak..termasuk la isteri aku..haha..kaki aku seolah2 nak tercabut, tgn pula dah lenguh2..kedua2 belah tgn penuh barang, nak sruh isteri bwk xblh, dia xblh bwk benda2 berat..hehe..
pengalaman pertama beli barang2 baby ni..hehe..serius mahal..wlpun dah ada less..hehe..tp rasanya aku beli yg mana perlu ja..dan yg mana berpatutan..berpatutan disini maksudnya..murah tp ada kualiti..dan mahal..tp blh tahan lama..hehe..
kepada kawan2 diluar sana yg nak bergelar ayah dan ibu..klu nak buat persiapan beli barang2 utk baby ni..kena ada check list tau..pastu pastikan dah survey harga2 yg nak beli tu, pastu pastikan mengenali jenama2 yg ada..hehe..byk jugak aku menjelajah blog2 dan kenal la serba sedikit jenama2 ni..hehe..

utk tilam, bantal & barut..xpa..tukang jahit ada..ayah aku sendiri..jahit utk bakal cucu2 diorg..hehe.. pastu tungku utk isteri xpyh beli..guna yg mak punya..mak kata tuk turun temurun tu..hehe.. serius utk anak yg pertama ni byk kena beli..hehe.. rezki anak2.. :-)

yg best baby fair ni ada less, pastu free gift, pastu byk pilihan..klu gi satu2 kedai tu xbyk sgt pilihan..tp utk yg nak mudah lagi..beli je online..utk online aku lebih tertarik dekat page ni..hehe.. promote skit.. http://www.qqbabyshop.com korang nak compare harga pun boleh..

utk stroller dan car seat rilek2 dlu..hehe..tgh survey2.

next event bulan oktober ni..




11 September 2013

Yang mana satu pilihan hati

Assalamualaikum..

dah nak hampir sebulan masih belum ada pengganti setelah iphone 3gs hilang akibat kecuaian aku masa raya hari tu..huhu..rasa nak beli hanset baru..tp menunggu ura2 keluaran hanset yg canggih2 ni..samsung dah kluar S4, Sony pun dah kluar Xperia Z1 dan Iphone pun baru ja kluar iPhone 5s..

tu dia..siap duit ja..pastu pilih yg mana berkenan..haha..ingat tokei balak ka.. masih lagi terpikir nak beli yg mana diantara 3 tu..iphone 5s, Xperia Z1 atau S4..

yg aku dah review depan mata aku..S4.. tp tgk camera dan kualiti gambar dia aku xberkenan.. yg lain ok la..huhu.

pastu tgk kepada Xperia Z1..kalis air..gambar guna teknologi Sony Exmor Rs..jadi gambar dalam low light pun terang..sharp.. pastu smartphone yg ternipis di dunia skrg ni slps pengeluaran Xperia Z1.. tp tak tau la klu ada lagi nipis lepas ni..xmustahil..hehe

dan yg bakal keluar di Malaysia xlama lagi..iPhone..setakat aku pakai agak best jugak la.. selesa.. dari segi gengaman dan pegangan.. bentuk dia nampak elegan dari yg lain2.. kena plak pakai A7 processor..laju mcm guna pc dah ha.. kamera pun terbaik.. video hd dia la yg power..130fps..

IPHONE 5S




SAMSUNG GALAXY S4




SONY XPERIA Z1



Apple perkenal iPHONE 5s dengan pengesan cap jari & iPhone 5c dengan 5 variasi warna

Assalamualaikum..

hehe..semakin bersaing teknologi sekarang..apple, sony, samsung..hebat2 belaka..dan masing2 berlainan kelebihan.. cuma siap duit ja nak beli smua tu..skrg rate harga utk smartphone mcm tu sekitar RM1700 - RM2500....lebih dari tu mmg mahal la..harga yg skrg pun terkedu2..cuma harga yg aku ckp td tu menjadi pasaran utk ketiga2 jenama besar td..

Sekrg ni smartphone ni agak bernilai dan berbahaya kpd pengguna yg lalai..sebab lalai skit ja mgkin akan hilang dicuri.diragut, di gadai..hehe jd berhatil2 lah..jgn tinggal dlm kereta, letak atas meja makan klu kat kedai mamak tu.. dan klu tercicir di mana2 jgn berharap sgt utk dpt balik smartphone tersebut..huhu..

Semalam Apple kluarkan iPhone terbarunya Iphone 5s dan 5c..untk entry ni aku nak up pasal iPhone 5s ni.. sebab aku dlu pengguna Apple, terasa keselesaannya.. wlpn ada kwn2 aku yg cuba pakai apple tp xselesa.hehe..
iPhone 5s

Processor
- iOS 7
- Cip A7 64-bit (grafik jadi cantik setaraf dengan desktop,guna kuasa bateri yg minima, lebih pantas)

Camera
- 8 megapiksel
- Aperture lebih besar / f/2.2
- sensor lebih baik
- Autofokus dua kali lebih pantas dgn A7
- Automatic Stabilization untuk video dan gambar
- 2 LED Flash yg berbeza - True tone (teknologi pertama di dunia) mengubah kombinasi warna mengikut suasana dan menghasilkan gambar yg lebih natural
- Burst mode
- rakaman Slow-motion HD 720p dengan 120fps


Fingerprint Scanner
- Pengimbas cap jari diberi nama ID Touch
- Di bina dalam home button
- menggunakan material kaca sapphire
- boleh dikesan dari pelbagai sudut sehingga 360 darjah
- untuk Unlock dan traksaksi iTunes/App Store
- hnya tersimpan di dalam A7, tidak utk simpanan data pihak Apple
-mempunyai 3 kaler Gold, Silver dan Grey
-Harga sekitar RM 2199





Iphone 5c
iPhone 5c ni lebih kurang iPhone 5 ja..cuma keluaran kali ni ada variasi warna, Pink, Biru, Hijau, Kuning dan Putih..harga lebih kurang RM1700


08 September 2013

Harga Barang Ketetapan Allah :: Fathul Bari

Assalamualaikum...
nampaknya isu minyak naik 20 sen masih belum reda..mana taknya..harga barang nampaknya pelan2 naik..dari satu ke satu barang..
Pecaya la..harga barang yg naik tidak akan turun..ttp harga minyak blh diturunkan..

ekoran dari tu..fathul bari bersuara..


Jgn jadikan ini sebagai satu alasan.. aku pun xpaham apa yg dia ni pikir... seolah2 tiada usaha..hanya berserah..merelakan tanpa ada usaha.. nnti org tnya..kenapa gagal dalam peperiksaan..ketetapan Allah dah mcm tu...kenapa mencuri, merompak..dah ketentuan Allah mcm tu..


Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa yang ada pada diri mereka -Ar-Ra'd:11-

kita tgk plak apa kenyataan Dr Asri Zainal Abidin


Kenyataan balas Hilal Ashraf :

Bila kita malas belajar, dapat keputusan yang buruk, kita pun kata: "Keputusan buruk ni adalah ketetapan Allah."

Bila kita kerja tak bagus, hingga dibuang kerja, kita pun kata: "Aku kena buang kerja ni adalah ketetapan Allah."

Orang yang berkata begini suka menjadikan Allah sebagai perisai kebobrokan mereka. Keburukan sikap mereka disembunyikan demgan menjadikan Allah sebagai alasan melepaskan diri. Memaksa orang lain menerima kehodohan sikap mereka secara paksa, seakan-akan mengkritik kemalasan dan kerja tak bagus yang mereka lakukan ini seperti sama mengkritik Allah itu sendiri.

Ironinya, apabila dikurniakan kejayaan, tidak pula dikatakan kejayaan itu datang daripada Allah.

Begitulah pincangnya bila kita cuba menyatakan "Kenaikan Harga adalah ketetapan Allah." Bila rakyat terbeban dek pengurusan pihak pemerintah yang tidak bagus, rakyat disuruh redha dan menerima. Allah dijadikan 'perisai' dalam membuatkan rakyat menutup mulut dari protes dan memberikan kritikan.

Rakyat dipaksa menerima bebanan ini, sedang KM Sarawak gajinya dinaikkan tiga kali ganda, kereta rasmi kerajaan ditukar kepada yang lebih mahal dan menteri-menteri hidup dalam lautan elaun. Allah akhirnya dijadikan alasan agar rakyat tidak bising dengan kebobrokan pemimpin. Ini menjadi fitnah kepada Allah dan Islam itu sendiri.

Seakan-akan ini agama yang melindungi orang-orang bangsawan dan menindas rakyat bawahan.

Tetapi kala mahu memancing undi, ditabur 1001 kejayaan dan pencapaian kerajaan, seterusnya disuruh bersyukur kepada kerajaan atas segala nikmat dan kemakmuran yang ada. Seakan-akan kerajaanlah pemberi rezeki selama ini kepada rakyat jelata. Tidak pula dipulangkan segala puja dan puji kepada Allah. Tidak pula dikatakan itu semua ketetapan Allah.

Sungguh Allah itu mengharamkan kezaliman,
hatta kepada diriNya sendiri.

Jelek sungguh orang yang menggunakan nama Allah untuk menghalalkan kezaliman yang dilaksanakannya sendiri.


04 September 2013

Kini Giliran RON 97 :-)

Assalamualaikum...
tgh malam ni..minyak ron 97 plak naik..sebyk 15sen..hehe..
aku xtau la apa disebaliknya..
hehe..tp semalam org dok sibuk post kt fb pasal minyak ron 97 yg tak bersubsidi tu harga dia lebih murah dari ron 95 yg bersubsidi tu..padahal ron 97 lebih baik dr 95..hehe..ntah la.. hehehehehehehehehehe..

link berita









dan ini adalah yg mendahului senarai kenaikan harga setelah minyak naik harga 




Semua Mahu NAIK ??!!!!..

Assalamualaikum..itu lah tajuk Surat Khabar Sinar hari ni..muka depan..


Aku xnak la terpekik terlolong marah2 pasal kenaikan harga minyak RON95 ni.. cuma aku nak berbincang, beri pandangan..kita menerima dan mengkaji secara ilmiah... Seperti yg kita tahu..minyak adalah keperluan yg sgt2 asas dan utama di dunia skrg.. jadi agak membebankan sekiranya harga minyak mahal wlpn kita adalah negara pengeluar minyak..

Aku tgk dalam fb bukan main marah masyarakat kat luar sana..termasuk org yg menyokong kerajaan itu sendiri..padahal mereka la yg mengundi dahulu.. last2 mereka yg kecewa..yess..kata Najib hendak diberikan BR1M yg lebih tinggi..tp bayangkan..BR1M itu hanya diberi setahun sekali..bygkan klu kita dpt sekali..contohnya RM1000..rasanya blh habis xsampai sebulan.. dan itu adalah org yg dapat..masalahnya ada yg xlayak terima..mereka tidak mendapat BR1M dan mendpt kenaikan harga minyak yg meliputi semua org yg terkena tempiasnya..miskin kaya..

Ye..naik memg 20sen..satu jumlah yg skit..tp adakah kita membeli minyak sekali utk tempoh setahun..katakan org yg mcm aku ni..pergi balik kerja yg memerlukan 80km sehari.. sebulan dah berapa?? tu tak termasuk balik kampung..berjalan2.. ada yg jgn la guna kereta..habis naik motor xguna minyak ka?? xkan harga minyak naik dah tak boleh balik kg.. xblh rehlah dgn keluarga..hmm..

kesannya mmg la sgt tinggi..skrg ni kita tgk..ramai agensi2 yg lain mendesak utk menaikkan harga brgan mereka.. makanan2 mungkin akan naik..kerena pengguna mesin2 di kilang menggunakan minyak..lori2 yg menghantar barang.. teksi yg tidak menggunakan NGV.. 

Untuk diri aku..aku masih mampu lagi wlpun minyak naik hari ni..tp terasa jugak..inikan org2 kampung yg xdak kerja tetap, yang bergantung dgn wang kebajikan masyarakat..di kg pun mereka memerlukan minyak utk keperluan harian.. wlpun ada ahli politik yg kurang cerdik kata org kg xguna kereta..habis..motor xguna minyak?? engin bot?? 

kata rakyat di dahulukan..jadi perlulah difikirkan rakyat2 yg dibawah sana..yg susah..itu pentingnya pemimpin yg berjiwa rakyat..yg tahu erti kesusahan..bg sesetengah org yg lahir dlm keadaan keluarga yg kaya..mereka terus dgn rasa bongkak mereka..tanpa pernah merasa kesusahan org lain...ttp xmustahil mereka menyelami erti kesusahan masyarakat di bandar2 apatah lagi di kampung2..

ini ada satu nukilan dari sahabat aku...

Kita bising minyak naik bukan kerana kita benci
Kerajaan Malaysia. 

Kita bising minyak naik bukan kerana kita tak
mampu bayar. 

Tapi...
Kita bising sebab janji tak serupa bikin.
Kita bising sebab kesiankan rakyat marhaen.

Memang kita berduit.
Memang kita berharta. Namun,
jauh di pelusuk sana,
ada yang menghitung syiling. Ada yang bekerja teruk terkontang kanting.
Mereka tak ada slip gaji.
Jauh sekali socso mahupun kwsp.Kerjanya keluar
pagi balik dinihari.

Dan kalian pula berbicara indah persis pujangga
metropolis?
Hanya 20 sen?
Itu pun nak bising?
Kerja lah lebih kuat lagi?
Beribadatlah lebih lagi?
Untuk dimurahkan rezeki? Ya...

Sembang kalian sembang mereka yang berharta.
Sembang kalian sembang orang yang penuh
wibawa.

Sedangkan ada mereka yang facebook pun tiada.

Motor buruk hanya tunggu masa.

Kerja lebih kuat dari si sarjana muda.

Kerja lebih ikhlas dari si phd mahupun master.

Hanya untuk mulut mereka sekeluarga. Ya..
Mereka tak berharta.
Salah mereka kerana tidak berusaha di zaman muda.

Tapi adakah kita berilmu untuk menjadi penindas
mereka?

Kalau itu sistem kehidupan.
Aku rela jadi bodoh dari kalian.
Kerana aku taknak
hilang perikemanusiaan.

fb : pidot shukri

Pengendali Bas Mahu Tambang Naik



Surcaj Bahan Api Kargo Naik Ekoran harga Minyak naik




03 September 2013

Bukit Bendera :: Pulau Pinang (^____^)

Assalamualaikum..
hmm..tujuan utama kami mmg utk ke sini..bukit bendera..so klu dah jd tujuan utama kena la habiskan byk masa kat sini..mula2 sampai agak pagi la..tp kan nak sarapan area2 situ mcm xdak kedai makan..terpksa la melilau cari tempat nak makan..oleh kerana ternampak sign board kg. melayu..so dgn harapan yg tinggi utk makan kat sana adalah tercapai..sebab ada kedai makan melayu kat situ..sgt la byk lauk pauk mauk dia..hehe..dan yg rezki nya..kedai makan tu member sekolah lama punya..senior aku..hehe..maka pree la gayanya.. :-)

di depan pintu masuk belah blkg..belah tempat parking :-)

L : kesian sampai xlarat berdiri..ramai betul org..pnjg que..
R : termenung dlm train menuju ke puncak bukit bendera

permandangan dri sudut yg agak tinggi

sejuk jugak kat atas ni.. kena plak pi tu time mendung..mmg sejuk

camni la klu dah suami isteri :-)

L : nampak tak rail ketapi tu..
R : dah nak balik bergambar depan gerbang penang hill..next time kita dtg lagi..blh lepak2 atas tu :-)


kat sana rasanya parking ok la..RM4..pastu makanan ringan ngn air tu beli siap2 kat mana2 kedai..kat situ mcm agak mahal skit.. tiket nak masuk RM8 seorang..dan pastikan kawan2 bawak ic ok..jgn tertinggal plak..klu tak harga dia 3 kali ganda ooo.. dan klu pi hari minggu mmg ramai la..beli tiket beratuq..dah beli tiket beratuq lagi..luar..pstu depa bg masuk pun beratuq lagi..pastu last skali beratuq jugak..time tunggu nak masuk kawasan perlepasan la..haha..dlm tu pun beratuq lagi sementra tunggu train..kedua last dgn last sekali beratuq xikut barisan.. klu nak best view..dok dlm train tu belah blkg skali atau blh depan skali..mula2 aku dpt dok tgh2..tp time balik dpt dok kat driver oooo..hehe..siap blh duduk atas dashbord depan lagi aku dgn wife..hahaha..
jln2 sekitar bukit bendera..ternampak patung besar punya..xtau mana besar lagi dr batu caves..rasanya mcm batu caves..hehe..abaikan...

merdeka di puncak bukit bendera..hehehe

ha..ni la gerabak yg bawak kami naik bukit bendera..ni yg terbaru tau..dlu punya lain..

masa ni dah terasa penat..hehe..nak rehat, makan, n cari tempat lain plak utk jalan2..

hehe..mentang2 la dapat dok kat dashbord depan skali..dkat ngn driver..hehe..

ni la driver train bukit bendera..bukan yg bertudung tu..yg baju kaler hijau tu...rilek je kan..blh main msj lagi ..time ni train tgh turun bukit..

ni kat atas puncak jugak.. tgk port cntik ja ambik gambar la..

peluk tubuh ja..sejuk kot..cuaca mendung + dok atas bukit..hehe

nampak jambatan pulau pinang - view from penang hill

hehe..pakat dok teropong..tp bagus jugak..sebab tropong dia byk..xberebut sgt.. RM1 ja..tp 3 ke 5 minit kot.. xkira la plak..tp aku kongsi ja dgn wife..sebab xberapa clear sgt..tp blh la..

nampak la jambatan pulau pinang..rumah2 sekitar penang.. awek tgh mandi..opsss..hehe..xdak la..mlawak ja..ketumbit kang mata tu..

mak dara dah xberapa nak larat jalan..hehe..tp muka cover2 mcm larat :-p

yee..kami dah sampai bukit bendera..mmg ada bendera pun..bendera malaysia..merdeka...! 20 sen... opss...hehe..

tinggi ooo..klu nak tau ketinggi bukit bendera ni apa lagi..tnya la prof. google..bukak wkpedia..hehe..

wlupun xnampak details..tp view ni cukup indah..terasa nak terbang mcm burung..bebas kemana..cantik ja permandangan..

kesian la dlm perut tu..umi dia berjalan sakan sgt..hehe..xpa..lepas ni slow skit sebab dah naik 20 posen..opssss..hehe









Followers

Anda mungkin juga meminati:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...