30 June 2013

Hamil mkn durian???..

Aslkm..
alhmdlh.. semalam aku dan isteri sampai di kedah..balik kampung..hehe..lepas balik umrah xbalik2 lagi..ni baru nak balik..mak pun dok suruh balik pasal buah2 kat kampung dah masak..hehe.. buah durian, manggis, rambutan & mcm2 lagi..

Tumpuan penting mak aku adalah durian..mak ayah aku sanggup simpan buah durian kat kami..hehe..terharunya.. sbnrnya pokok durian di rumah tok aku (dusun) berbuah utk yang pertama kalinya..dalam sejarah..dah lama pokok tu xpernah berbuah..kira arwah tok wan dah meninggal hampir 6 tahun dah..xdan makan pun ..xpernah berbuah pun..tp tahun ni Alhmldh..4 pokok berbuah..hampir 2ratus biji  jugak la..tp org kampung ada yg curi..mcm biasa la..buah durian ada harga..hehe.. tu pun ayah ngn adik2 tunggu buah kat kmpung..klu tak mmg xmerasa la..

 Sbnrnya isteri aku mmg tringin gila nak makan durian..mengidam..tp aku risau la..xbg makan..durian kot..dah la hamil..durian dah la panas..aku risau..mmg xbg..hehe..tp untung la isteri aku..ada mak mertua yg caring..oooo..best la dia ey.. mak kata ala..blh ja org hamil makan, bukan mkn byk..seulas dua ja..hehe.. aku ttp xbg..tp dia mkn jugak sebab ada org 'jaga dia'..yakni mak aku dgn ayah..hehe..akhirnya dpt la wife aku mkn durian..hehe..
muka org excited makan durian..yey....hehehe
 bila aku cek dkt blog doktor Zubaidi..ini ulasannya..http://drzubaidi.com/blog/?p=2790 hehehehe...

27 June 2013

Tak sama tapi lebih kurang la..

Assalamualaikum..
Alhamdulillah Surau Maktab PDRM KL telah hampir siap sepenuhnya.seronok dgr..tp tak tau la terawih tahun ni blh guna dak lagi..hehe..
design yg pertama dlm PDRM surau terapung ni.sekali tgk ada la jugak mcm Masjid Selat Kat Melaka tu..bila dua kali tgk lebih kurang ja..hehehe..

Besar jugak la surau tu...harap2 jumlah org yg hadir berjemaah di surau tu pun besar la jugak... :-)

Durian..Lagi dan lagi...hehehe

Alhamdulillah..ini kali yg kedua aku mkn durian byk2..yg pertama haritu peserta kursus dtg kursus yg kami anjurkan sambil bawak buah tgn..hehe..durian makan sampai kenyang..panas ja..pastu yg dari perlis bawak beras pulut siam, dari sabah bawak udang kering dgn ikan bilis yg halus mulus tu..hehe..rezki..

next..selang 2 hari boss aku plak bwk durian..byk giler..ada durian D24, D14, udang merah, durian ganja, mcm2 lagi la..aku xtau nama dia..tp sedap..hehe..sampai panas badan makan..hehehe..
dan haritu kol mak kat kampung..mak sruh balik cepat..makan buah..buah rambutan , manggis dam macam2 lagi..termasuk la durian..sebab tahun ni durian pokok kat rumah tok tu menjadi..hehe...

next..hari sabtu mungkin aku pergi rumah ust Zukri di kuala nerang..dia buat kenduri skit lepas balik dari umrah tempoh hari..katanya masa kat mekah haritu nak buat kenduri pulut durian..hehe..durian lagi..hehe..

apa2 pun Alhmdlh..Allah bagi rezki pd aku.. Syukur..

26 June 2013

Berdua Bersama (^________^) with my lovely wife

Gambar ni dirakam semasa 'dating' di padang Ipoh..hehe..masa baru nak kenal2 kawasan ipoh..:-)


25 June 2013

Juara masterchef seorg yang bertudung...

Alhamdulillah..

seorang wanita yang bertudung sekali lagi diangkat menjadi juara dalam MasterChef Selebriti Musim Ke-2..
SYURA....Aku xtgk pun..tp skrg ni kat internet cepat ja benda2 dunia ni..haha.. aku tgk kt fb..final kali ni diorg masak utk tetamu kelas pertama dalam kapal terbang Malaysia Airlines...
Juara Sebelum ni seorg wanita yang bertudung, seorg doktor gigi, EZANI.....tp bukan selebriti la.. bila tgk diorg masak ni..rilek ja..kita masak bukan main lagi..mcm nak berperang..haha..tak pa..bukan master pun..masak utk isteri ja..hehe


masa first time ada masterchef ni kat malaysia..time tu aku sakit..jd byk masa terluang dgn mak..jadi bila tgk kelas masterchef..byk yg kitorg belajar..hehe.. time tu ingat lagi..nak dekat raya..hehe.. lepas raya blh masak sedap2 la.. 
dan sebab masterchef ni jugak la mak aku suka kek tiramisu..hehe..

Kembar???

alhmdlh..
masa checkup pertama ,doktor scan wife aku punya kandungan..doktor tu terkejut ckp kembar..hmm..aku pun sukar percaya tp tu lah hakikat..alhmdlh..klu ada rezki insyaAllah dpt anak kembar..apa2 pun syukur Alhmdlh..doakan kandungan kami sihat.. :-)

24 June 2013

Mengerjakan Umrah bersama Sahabat... Part 2

Alhmdlh..ketika ini dpt aku kongsikan cerita di dua tanah haram..haramain..berbalik kepada crita sblm ni..masih lagi dlm perjalanan menuju kota madinah....
perjalanan utk menuju ke kota madinah daripada airport Jeddah mengambil masa 5 ke 6 jam perjalanan dgn bas..masa drebar bas bwk gi isi minyak..jemaah mula merungut dlm keadaan melawak..depa ckp xdak kedai mcm petronas kat malaysia ka..hehe..sebab kedai minyak dia simple..cuma ada pam minyak..hehe..tp depa terkejut minyak kat sana murah gilerrrrrr..serius..sebab aku pun terkejut gak tgk dia isi minyak penuh..hehe..

spnjg perjlnn menuju kota madinah..aku byk habiskan masa utk tido..sebab masa ketika sampai di airport sekitar 4.15 ptg..jd masa dh ptg nak ke malam..mmg sedap tido la..hehe..sedang asyik dibuai mimpi tiba2 aku dikejutkan dgn bas yg tersengguk2..hehe....Innalillah hi wainna ilaih hirojiun..musibah melanda..bas yg kami naiki rosak..
kami menenangkan jemaah..mintak mereka jgn merungut di bumi haram ni..tambah2 dtg utk ibadah..sesungguhnya ada hikmah disebalik kejadian ni.. kami berenti betul2 disebelah line kecemasan..highway yg ada 3 line..dgn kereta,bas,lori yg laju2..dlm keadaan gelap gelita..xdak lampu jln..cuma lampu hazzard light ja..kira kami blh nampak bintang2 di langit dgn jelas..maknanya..cahaya mmg kurang sehingga tiada limpahan cahaya yg mengganggu pandangan ke langit.. hmmm..tak tau la rosak apa..kata syahir..selaku ketua dlm bas tu..sebab dia dok sblh driver.. puncanya driver ni xnak berhenti kat Rnr..dia nak teruskan prjlnn sampai ke madinah..dia tak tau yg kami lapaq, nak terkencing, smua ada la.. sbnrnya driver ni org pakistan..xphm ckp arab melayu inggeris..cuma skit2 inggeris dia phm la..tu pun jenuh gak..dia cuma fasih urdu..hmm..kaki hindustan blh la speaking..hehe..
video
hampir sejam jugak la dok tepi highway tu..hehe..duduk lah kami bersila kat padang pasir tu..hehe..aku ckp..ni la kenangan..nnti balik blh crita kat org kg ..berkelah n bersantai di padang pasir..hehe..bukan smua org dpt pengalaman ni..kemudian dtg polis peronda..dgn keadaan marah2..hingaq mcm nak gaduh..tp ckp arab la..dia dok marah driver.. pastu polis tu panggil ketua..jenuh aku..gelabah gak la..hehe..nak menjawab apa..arab aku xberapa nk cekang..rupa2nya bila polis tu berckp ngn kita org malaysia ni..baik ja..xdak marah2 pun..apath lagi tengking2..td dgn driver tu bukan main cengei lagi..haha..last2 dia tanya aku berapa jumlah jemaah..pastu aku dengan cekap nya jawab la..samaa niyata a'syara..18..skali dia xpaham la..ha sudah..terpksa la ckp omputeh..bila dok lama di madinah rupanya depa xpakai bahasa buku..terasa la rugi belajar bhsa arab kat sekolah..depa xpakai pun..huhu..pakai dekat tempat2 rasmi ja..signboard..hmmm.. tau apa 18 yg depa guna pakai kat sana..taman tosh - samaa niyata a'syara = kan jauh beza dia..huhuhuhu...

setelah selesai polis tu ambik report selang berapa minit sampai la pomen yg pakai jubah..haha..sebab sana kerja kontrak ka, bwk kren ka..smua pakai jubah..hehehe..kelentung kelentang!!!! 15 minit siap..bas dah boleh jln..alhmdlh..hehehe..pastu baru kami singgh Rnr..aku xlalu mkn..minum ja..tp paklong dr sarawak tu bukan main lagi..order nasik terus..ambik kau..nasik sorg, blh mkn 4 org...hehehehehe..
dan kami masuk kota madinah dan sampai ke hotel sekitar pukul 2 pagi lebih..tu pun mula2 sesat sekejap cari hotel...masa tu syahir keluar jap..cari hotel n urusan skit la..tgk2 time nak jln xckup sorg..pak long srwk tu main keluar ja..ikut dan dia..2 3 minit lepas tu baru muncul..pi mana pun tak tau la..last2 kena marah ngn syahir..mmg marah betul syahir time tu..mana taknya..kita sampai kul 2..pastu lalu dekat lorong2..bahaya kot..
lepas sampai hotel ja ada satu mslh lagi..tak dak letrik hotel tu..merungut lagi jemaah tu..katanya kami ni mcm bwk mslh la..mula2 guna bas yg bermasalah..pastu duduk hotel yg bermasalah jugak..kira depa kata hotel cikai la..huhu..sabor je la..sebab kami pun xtau keadaan sebenar.mintak depa jgn merungut di tanah haram ni..nak tau apa yg berlaku sebab hotel xdak letrik?? kita tunggu part seterusnya :-)
masjid nabawi ketika matahari terbenam
kelihatan masjid nabawi dari arah hotel kami - agak dekat jugak la..

20 June 2013

Mengerjakan Umrah bersama Sahabat... Part 1

alhmdlh..aku dpt brsama2 shbt utk menunaikan umrah..Allah tlg menjemput kami wlpn trpksa mghrungi susah pyh mndptkn tket,visa, dan mcm2 lg..bg kami yg diusia muda ni sbg satu cabaran yg mematangkan kami..dan stlh hmpir 2 minggu mslh2 dpt dslesaikn wlpun xksemuanya.skurang2nya kami xlari drpd mslh ttp menyelesaikn. Tdo dlm kreta,wkt mkn xmenentu..mandi shri skali.apath lg rehat.memg x la..

4bersahabat sedang berbincang menyelesaikan masalah..
dan akhirnya setelah dikembalikan passport kami mencari muassasah lain utk buat visa..terpksa pecah kpd 3 muassasah krna nak dptkan visa dlm tempoh terdekat utk hampir 300 org jemaah.. Alhmdlh akhirnya visa keluar sedikit demi sedikit..yg mana mofa kluar kami buat visa cepat2..terbang dulu..xkira dalam satu group ada yg blom dpt pi pun xtunggu dah..pi ja dlu..jumpa di madinah nanti.. dan rata2 jemaah setuju..

Ust Ridwan - imam Singapore (Masjid darul Aman)
Alhmdlh..lain yg kami plan lain yg jadinya..perancangan Allah sgt hebat..dan akhirnya kami pergi bersama..klu plan asal kitorang bersahabat berpecah..pergi xsekali..balik pun xsekali...kat sana je sekali..tp percaturan Allah ada hikmahnya..kami bersahabat naik flight skali..hehe..alhmdlh..dan yg bestnya..first time kami bertiga nak pi umrah, first time jugak masuk tanah arab, dan first time jugak jadi mutawwif..hehehe..terima kasih kpd Az-Zuha Group kerana bg kepercayaan kpd kami.. tp jemaah yg bersama kami xla ramai..15 org ja..hehe..ok la utk permulaan..tu pun mcm2 ragam ada..hehe..

Malik - BOSS
Malik sebagai pengarah operasi syarikat Az-Zuha travel, lantik aku jadi ketua dari 3 org antara kami, aku, syahir dan ridwan.. utk jemaah yg 15 org tu..huhu... tp aku tak layak sebenarnya..huhu.. tp xpe la.. aku harus sahut cabaran..tp aku perlukan sokongan sahabat2 aku..

bersama jemaah dari Penang dan Sarawak

bergambar di KLIA lepas cek in baggage

menunggu utk naik kapal terbang
Alhmdlh..flight penerbangan kami utk ke Jeddah menggunakan Mas...first2 masuk kami dah buat silap..huhu..xcek in by group..huhu..pastu tak ambik arrival card siap2..hehe..tp mslh kecik ja..insyaAllah akan dtg xbuat dah.. benda yg penting aku ingatkan kat jemaah adalah nak pi mana pun sila bgtau mutawwif..senang klu jadi apa2..
dlm perjalanan yg makan masa hampir 9 jam tu membuatkan kami keletihan.. tp ada satu masa melalui india..kapal dah mula bergegar teruk..mula2 aku ok ja.. tp bila aku tengok syahir dah keras ja dia duduk..sebab dia gayat skit..ingatkan sekejap ja..rupanya sampai ke jeddah benda ni berlaku..kuat plak gegaran dan goyangan dia..aku yg mula2 tahan terus tak tahan..kalah roller coaster..hehe..

view padang pasir dari atas kapal terbang
selalu aku ckp kat isteri pasal loya muntah pasal dia alah pregnant..last2 skali aku yg terasa mcm mana loya nak muntah tu..aku mula berpeluh dalam kapal yg sejuk tu..perut dah lain mcm.. landing ja terus aku kluar..lagipun mmg tugas aku kna kluar awal sebab kang jemaah dok kat depan kita susah..tkut diorg tersesat plak..hmm.. turun ja cari bilik air..ingat nak kluarkan muntah secara paksa..tp tandas penuh la plak..nasib la ada jemaah suami isteri tu diorg bawak minyak cap kapak..hehe..blh tumpang sekaki la..rupanya suami dia pun pening2 mabuk..gelak isteri dia kat kami..hehehe..sempat jugak istri dia, anis..bg kat aku paper bag muntah yg dlm kapal trbg punya..hehe..katanya buat standby..

trun2 kapal trbg benda yg pertama kami kena buat adalah beli simkad arab..on..pastu tlpn org yg uruskan kami..sebab dlm airport jeddah ni org luar xblh masuk..cuma ada muassasah ja..
selesai turun mula nak cek in masuk Jeddah.. lepas ja cek in nak gerak tiba2 kira xcukup org..rupanya pak long dr srwk sorg tu dia pi toilet tak habaq..klu la kami tertinggal dia..jenuh oo...

kluar dari airport ja muassasah akan ambik passport kita..tgk muassasah mana dan bg bas..tp kami ni special kes..sebab dalam group 15 org tu..bercampur2 muassasah..ada 3 muassasah..pening diorg.. tp setelah selesai berunding..alhmdlh..berjaya dpt bas..syahir la hero..hehe.. cuma skrg ni kami xmasuk mekah..kami masuk madinah dlu..agak jauh jugak la perjalanan kami..5 ke 6 jam utk sampai ke madinah..sebab kami turun airport jeddah..klu trun airport madinah..pi hotel dekat ja..dalam masa 45 minit ja..

kami tergelak besar..rupanya belajar arab kat sekolah selama ni..haram xpakai pun..haha..cuma kat singboard ja guna yg dlm buku tu..tp bila diorg berckp..lari jauh gila dgn bahasa buku..lepas tu siap xpaham lagi bhsa buku..geram kami..


naik bas yg kecik ja..muat2 15 org skali dgn barang.

kering dan berdebu..panas..
dan yg merubah persekitaran kami adalah cuaca yg panas dan kering..48 degre..berdebu..hehe.. aku mula xsihat..terasa loya nak muntah masih blom hilang..dan perjalanan ke madinah diketuai oleh syahir..aku dok paling blkg skali dan tido...

sambung ke part seterusnya.............................

19 June 2013

Alhamdulillah... Selesai..

Assalamualaikum..lama dah xupdate blog..dekat sebulan rasanya..hehe.. bersawang habis blog..mana taknya..tinggal update blog ni pasal kenduri kawin rumah aku pastu aku gi umrah..hehe..skrg dah free mcm biasa..Alhmdlh..nnti aku update pasal umrah aku..byk benda yg aku dpt manfaat dr sana..nnti aku kongsikan :-)

Alhamdulillah..wlupn pengurusn yg amat teruk..berkali2 telepon..xberjawab, alasannya bwk anak klinik, masuk lambat..cuti..dan mcm2 lagi.. xtau apa mslh dia sbnrnya..akhirnya slepas didesak bertubi2 Alhmdlh..dpt jugak surat pengesahan..tu pun mula2 sangkut gak sebab ada dokumen yg tertinggal dari pihak pengurusan..tp bila yg kol tu dari SPA..kita berurusan direct dgn diorg..sekejap ja..tahniah utk SPA utk kerja yg komited..ok sgt dr pihak pengurusan kami..aku berdoa supaya pengurusan majikan aku lebih baik dr yg skrg..ameen :-)

Followers

Anda mungkin juga meminati:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...