29 October 2013

Baju baru :: Purple

Asaalamualaikum..
Semalam hari isnin aku gi kerja dengan penuh semngat dan ceria.. Dengan baju baru.. Hehe.. Hadiah dari wife yg tercinta..terima kasih Noor Atikah Ariffin..
Baju jenama ni aku pernah beli dah dlu.. D'URBAN.. Tp dlu baju saiz M dia besar2.. Jadi aku yg jenis xberapa nak besar ni xsedap la pakai.. Tp bila wife bg hadiah pastu sruh try pkai.. Alhmdlh.. Rasa sedap2 ja.. Sebab baju ni Smart Fit.. Skrg baju smua ada keluaran fit2 ni.. Smart fit la, slim fit la.. Smua ada... Hehe
Dan yg bestnya warna dia.. PURPLE.. Aku blum ada warna purple setakat ni.. Padahal dah pernah ada tp hilang.. Huhu.. G2000 tu.. Baju mahal yg pernah aku beli.. Huhu.. Sapa la yg terbekenan..
Apa2 pun trima kasih my wife.. Atikah @ umi ..








26 October 2013

Bajet ekonomi

Assalamualaikum..
Alhmdlh...Allah bg nikmat lapar.dan Allah juga bg nikmat kenyang.. Ingat bonus 2 bulan gaji ka.. Haha.. Last2 mkn megi.. Kadang2 hati ni tringat jugak bagaimana nasib org2 yg berpendapatan rendah.. Nak2 duduk di kawasan yg kos sara hidup tinggi.. Kadang2 rasa bersalah ja..

Kutipan zakat aku rasa byk.. Tp kenapa masih ada yg miskin..  org Susah..Zakat xsampai ka.. Adakah perlu si miskin bersusah payah kena pi pnjat pej zakat.. Apakah pihak zakat xmencari mereka2 ni dan menyalurkan zakat.. Aku xsalahkan pihak zakat.. Dan sesiapa2.. Tp kita kena cari dimanakah silapnya dan jln penyelesaiannya..

Alhmdlh.. Rezki aku hari ni megi cup ja.. Syukur..

Dan jgn lupa.. Esok kurgkan makan manis2.. Tau.. Lepas ni tea tarik, donut, kuih keria.. Dan sewaktu dgnnya akan dinaikkan harga?? Hmm.. Kita tunggu.. Bukak tingkap tgk luar sambil senyum.. Maniskan dalam senyuman.. :-)


25 October 2013

Memburu impian (@,@)

Assalamualaikum
Alhmdlh.. Pej kawan aku hampir siap... Kerusi meja komputer sofa semua ada dah.. Kapet dah habis pasang.. Tinggal skit ja lagi sebab xckup..

Internet dah pasang.. Meja kaunter dah order.. Ekon dah.pasang.. Hmm.. Alhmdlh.. Bantu kawan aku yg sebaya dgn aku utk membina kejayaan dunia dan akhirat.. Di ruang pejabat ni akan ada pengajian.. Nnti aku update jadual pengajian.. Percuma.. :-)

Tempat mmg strategik.. Hehe.. Cuma pej ni tinggi skit.. Tingkat 2.. Kecik punya hal..

Alhmdlh.. Banner dah siap edit.. Tunggu kedai siapkan je.. Tgk la rupanya macam mana nanti.. Bukan bidang.. Hahaha.. Bantu kawan skit2 blh la.. :-p

24 October 2013

Kejam sangatkah??!!!!

Assalamualaikum..
Semalam ada kes pegawai bank mati ditembak.. orang kata kejam..its ok..td pun ada kes tikam menikam 2 orang mati..kejam..ok la..tp adakah hudud, hukuman rejam, potong tgn.. benda yg kejamm???!! habis pasaipa xnak ikut hukum Allah..Allah cipta kita okey..jd Allah juga Maha mengetahui hamba2nya.

Alhmdulillah Brunei akan memulakan perlaksanaan hudud bermula 6 bulan dari sekarang..
Ada yg kata ramai org malaysia kudung tgn, org kafir tepuk tgn..mai nak habaq skit..hukum dan undang2 hudud tu mai dari sapa?? sapa yg atur? hmm...

okey..mcm ni la..seorg lelaki didapati bersalah kerana mencuri.. disini aku ambik contoh dua situasi..
penjara dan hudud..yg mana lebih kejam..

Penjara (lelaki)
- tempoh dikenakan penjara mungkin lebih dari setahun
- tak dpt tgk dunia luar (dlm penjara)
- kemudian isteri xdapat nafkah zahir & batin (mgkin isteri mintak cerai)
- anak2 xdapat kasih sayang seorg ayah..
- keluar penjara mungkin xserik sebab kena tahan je..makan minum diorg bagi..haha..
- kerajaan habiskan belanja yg tinggi atas pengurusan penjara

mgkin ada byk lagi..

Hudud
- iktibar kepada org lain
- sakit sementara
- serik utk mencuri
- masih berada didalam atau dipangkuan isteri anak keluarga.
- masih dpt tunaikan nafkan batin
- masih blh bekerja (OKU blh je bekerja)
- jenayah akan berkurangan (yakinlah dgn Allah)..

ni sebahagian kecil aku bagi contoh la..so.. Allah dah atur, buat undang2, jgn bantah..klu bantah gi cari negara sendiri, udara sendiri..hehehe

Aku blh terima kepada orang yg tak terima hudud dan dia diam.. sebab mgkin bagi aku dia tak paham apa itu hudud..sebelum melaksanakan hukum hudud perlu ada penjelasa tentang hukum tersebut.. cuma aku xblh terima org yg kondem hukum hudud..mmg xblh terima..

Ingat..!! Akan ada perkara yg lebih kejam lagi berlaku sekiranya kita tak ikut hukum Allah..

Allahuakbar..


Hanya yg mengenali ja tahu..

Assalamualaikum..
Hari ni aku kluaq mkn lewat skit.. Pkul 3 ptg.. Dianjalkan sebab kedai mkn yg aku nk pi ni dia bukak pkul 3..

Kedai ni mmg top kat kedah.. Tnya org kedah depa mmg tau.. Nasik lemak royale..  nasik mamak tau.. Bukan nasik lemak yg sambal tu.. Haha.. Tu la.. Hnya yg tau sahaja.. Klu kt kedah mmg beratuq la..

Nasik lemak royale the best.. Dlm kedai ada gmbaq Agong tu.. Terbaik lah..Agong kan Sultan kedah.. Hehehe..

23 October 2013

Bergayut kembali

Assalamualaikum..
Hari ni gi register line celcom utk 2 no.. No cntik punya.. Siap blh request nk yg mana.. Siap dia kol center utk tnya no mana ada kosong lagi.. Sbnrnya dia blh buat tp time tu plak system down.. Huhu.. Tp dia still blh buat..

Ok la.. Sebulan komitmen RM2.. Hehe.. Murah dah tu.. 50jam free kol.. :-) tunggu aktif je.. Hehe.. Dlu masa blom kawin 2 jam tu biasa.. Hehe.. Lepas kawin kena lebih lagi.. Hehehehehehehehe..

22 October 2013

GAYA mutu Keunggulan

Assalamualaikum..
Ni la kejenya klu dah mata ngn hati tringin.. Berkenan.. Tp xmampu.. So naik duduk pastu bergambaq je la.. Skurg2nya terubat la skit hati tu.. Hehehe.. Ni antara motor2 superbike peserta kursus yg hadir..
:-)

19 October 2013

Majlis Korban Peringkat Maktab PDRM KL :: Selesai

Assalamualaikum.....
Alhmdlh.. Majlis korban di maktab berjalan dgn lancar.. Dgn lembu korban sebnyk 5 ekor ditambah dgn seekor kambing.. Trima kasih kpd anggota,staf,dan pegawai2 maktab bg menjayakan majlis korban tersebut.. Turut hadir ketika majlis adalah Dato' Shahbudin,TPL BUKIT AMAN, Dato' Pahlawan Zakaria dan juga Dato' Zulyadaen...

Majlis tersebut mengadakan jamuan mkn tghri dgn menu sup tulang, daging kurma, kari kambing, daging goreng, ayam berempah dan ulam2.. Dan daging mentah juga turut diedarkan.. Dgn timbangan sekilo setiap plastik..

Aku sempat tolong mengeluarkan isi2 perut lembu.. Nak mkn perut ramai.. Tp yg nak buat xla ramai.. Hehehe.. :-)

Apa2 pun trima kasih sesiapa yg hadir menjayakan majlis dan semoga amal ibadah kita diterima Allah..

18 October 2013

Lembu korban terlepas :: MPDRM KL

Assalamualaikum..
Alhmdlh..Majlis Korban di MAKTAB PDRM KL selesaikan dilakukan..cerita penuh kat entry sini >>>>

kat sini aku nak cerita pasal lembu yg terlepas masa hari selasa..hari lembu sampai sehari sebelum majlis korban..semua 5ekor lembu 1ekor kg..tp sekor terlepas..ganas sgt.. satu maktab kitorang kejar..hehe,,best pun ada..main kejar2..tp penat skit la.. klu nak tgk video klik kat link ni >>>>>lembu terlepas

16 October 2013

Berasap kereta ku...

Assalamualaikum..
Hari ni tgk kereta dh semakin teruk.. Byk semut merayap2 kt celah2 keta.. Sampai dah masuk dlm keta.. Parah ni.. Ingtkan skit.. Tp bila pagi td aku belek2 rupanya byk celah semut tu berkupul.. Segugus gitu.. Bila sentuh beselerak lari..

Semlm masa kat kg istri aku, mmg byk.. Tp kt dlm xmasuk lagi.. Past mlm smlm singgah mydin, beli brg apa smua ada la dlm sejam lebih.. Tgk2 keta dah mcm buah rambutan yg dihurungi semut.. Semua pkt terkejut tgk.. Byk sgt3...

Pagi td aku gi buat rawatan asap.. Ingat resdung ja guna asap.. Kereta pun kena berasap jugak.. Tp guna teknologi NANO MIST.. Kena la dlm RM 20.. Dia akan masukkan asap nano tu dlm keta..  selain hilangkan bakteria.. Ianya turut jugak hilangkan  bau asap rokok, durian, bau2 kurang menyenangkan, lipas, semut.. Hmm.. Ok la tu..

Bila dah siap sekitar dalam setengah jam.. Sekali bau keta dah lain.. Bau neutral.. Hilang dah bau wangi perfume dlm keta aku.. Blh la.. Tp smut tu xpasti lagi masih ada atau tak.. Kita tgk nnti..  klu degil jugak aku guna baygon ja.. Hehehe..

MAJLIS KORBAN PERINGKAT MAKTAB PDRM KL

Assalamualaikum..
Alhmdlh.. Tahun ni majlis korban di Maktab bertambah dr segi jumlah penyertaan.. Skrg ni jumlah kesemuanya adalah sebanyak 5ekor lembu dan 1ekor kambing.

Tempat sembelih,lapah apa smua..masih di tempat lama.. Padang kawad..

Cuma tahun ni ada disediakan baju bagi petugas2 korban.. :-)

Semoga korban kita diterima Allah..

Erti Rindu & Pengorbanan

Assalamualaikum..
Hmmmm...baru ja pagi tadi tinggal..dah rasa rindu..tebal betul perasaan rindu ni..pagi td pkul 4.30 dah kluar rumah ipoh utk ke KL..gi kerja.. kadang2 seminggu sekali balik..kadang2 2 minggu sekali balik..hehe..itulah PJJ (perkahwinan jarak jauh) aku setakat ni..belom konvo lagi..hehe.. tp belum genap setahun lagi..hehe..ada org tu lagi lama..lebih dari 3 ke 4 tahun..huhu..aku ni still blh lari2 balik lg..sebab ipoh ngn KL xdak la jauh sgt..

Jalan2 di MINES...

Riadah Petang di Stadium Kajang
seronok gak naik basikal 3 roda ni..rest je..dapat sandar..
ni org yg xdpt naik basikal..sebab pregnant..klu tidak nak ambik basikal yg kayuh 2 org tu..panjang ja..hehe
lepas bersenam makan aiskrim..mmg terbaik..hehe..

Malam makan Murtabak Singapore Di Bangi
murtabak ni punya la besar...huhu..padahal nasik sepinggan dah habis aku mkn..hehe


15 October 2013

First time Aidil Adha D'kampung wife

Assalamualaikum..
Alhmdlh.. Tahun ni wlpun cuti sehari tp tetap balik beraya.. Cuma bezanya beraya di kampung isteri aku di kuala kurau perak.. 
Semalam lepas kerja separuh hari trus balik kg.. Drive dr KL ke Perak.. Penat tu xpyh ckp la.. Hehe.. Tp aku ttp maintain sebab cuaca hujan kena lebih hati2.. Dan sekitar bukit gantang sedikit jem sebab pengalihan lori terbalik.. Angkat guna kren tu yg tutup sblh jalan tu.. Jem la smntra.. Tp pnjg jgak la..
Smlm tpn ayah aku.. Tp ckp biasa2 ja... Pagi raya td aku tpn.. Tp lewat skit.. Lepas solat raya.. Bukan xnak kol pagi2 raya.. Tkut mak sedih, sayu.. Mula2 kol ckp dgn ayah.. Ucap slmt hari rya.. Pastu ayah mcm xnak ckp dah.. Terus bg mak.. Mgkin ayah sedih.. Tp ayah sedih dia xpernah tunjuk.. Dia pandai cover.. Tp bila ckp dgn mak.. Lepas ja bg salam.. Ucap slmt hari raya terus mak sebak.. Sayu.. Xdpt ckp.. Sangkut2 suara.. Aku cuba panggil mak dan.tenangkan.. Mak ckp dia xsihat.. Aku pjuk mak utk gi check di hsptl.. Aku sedih la bila keadaan mcm ni.. Mak menangis.. Hati aku dah kesayuan.. Aku nak balik tp tu la.. Cuti xdak.. Xpa.. Sabtu ahad ni anakmu ni akan pulang.. Hehe.. I love u mom n dad.. ;-)
Berbalik crita aku raya kat kg belah istri.. Dgn baju rya aidilfitri lepas.. Smmgnya baru lagi.. Cuma cuaca agak suram dgn hujan.. Alhmdlh.. Sejuk.. Hehe..  solat di surau sblh rumah ja.. Tp kena pakai payung jgak.. Yg peliknya.. Selera makan aku smcam ja.. Punya la byk aku mkn.. Hehe..
kitorang sempat gi pekan parit buntar gi beli henset..katanya kat situ murah2 skit..
Alhmdlh.. Aku hepi ja.. Cuma adik beradik diorg xramai yg balik.. Hehe.. Ptg ni dah nak balik ipoh.. Sebab awal2 pagi esok nak balik KL.. Kerja maaa.. Huhu..
SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA BUAT KAWAN2 SMUA..  - firdaus & atikah...

Followers

Anda mungkin juga meminati:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...