12 August 2015

Memanah Sunnah :: Latihan

Assalamualaikum..
Alhmdlh..semangat utk aktiviti memanah masih lg menyala dlm dada..cuma kadang2 kekangan masa..tambah plak group memanah yg aku join kurang aktif..maklum la..masing2 sibuk..aku selaku admin atau penggerak kena push skit diorg sambil bakar line dgn gambar2 memanah..gambar terbaru busur.. video latihan memanah..
Stkt ni yg bg komitmen xsampai sepuluh org..xpa..kelab memanah ni ditubuhkan xsampai dua bulan lagi.. semoga terus istiqomah dlm aktiviti sunnah ni..

05 August 2015

Open House Syawal + Jalan-jalan

SAssalamualaikum..
Raya di Malaysia sememangnya sebulan..jgn risau..wlupun raya pertama dan kedua tu yg diiktiraf cuti dalam kalendar sebagai raya..di Malaysia selagi berada di bulan syawal selagi tu la raya..
Akan ada jemputan open house..samada siang atau malam.. kemudian di tambah lagi open house kt pejabat..mcm pejabat aku ni byk jabatan..so menghitung open office je la.. tiba sabtu dgn ahad baru ada open house..sememangnya cuti sabtu ahad paling byk jemputan..sebab time tu org cuti..
Open house, open house jugak..kesihatan kna jaga..makan sekadar yg minima ja..jgn ikut nafsu.huhu..
Sabtu haritu pi bangi..open house pastu singgah putrajaya.. Pi masjid Besi dgn Monumen Putrajaya..tgk sunset.. habiskan masa dgn anak2..



Cenderahati Tadarus Alquran

Assalamualaikum..
Alhamdulillah..ramadan yg lepas ramai yg menyertai tadarus alquran...sbnrnya ramai lagi..tp yg nak maintain sampai penghujung ramadhan tu ja yg xberapa nak ramai..hehe..
Dgn itu.pihak surau berbesar hati nak bg sumbangan kerana mengimarahkan surau.. jd utk tahun ni pihak surau beli jubah sorg sepasang..

Mulanya aku dh risau sebab jubah skrg mao xmao seratus ke atas sepasang..kena 20 pasang dah dekat rm2000.. nasib baik ust nasri tau tempat borong jubah..
Lokasinya di AU2 TTdi Jaya..berdekatan dgn Kompleks SMS PDRM..kira pi kira mai..tokei setuju bg harga Rm60 utk 22 pasang jubah haramain ..kualiti kain Jenis Coat..agak tebal..tp sejuk kain dia..ada byk warna tp kitorg nak warna blue black dgn black shj..

Tokei dia Bangla.kawin dgn org malaysia... ada jugak kedai dkt dgn JLN Tar.. byk pilihan kt kedai tu ..kurta ada, baju raihan ada, jubah perempuan ada..kopiah, minyak wangi.. klu sapa2 nak beli borong blh dtg kedai tu..
Beli utk anak yatim ka, jubah tahfiz ka, asrama ka, cenderahati ka, jubah imam dan bilal ka.. blh tawar menawar..

Sibuk menyiasat akhirnya disiasat pula

Assalamualaikum..
Harini di Malaysia menjadi panas dgn isu 1MDB.. mgkin jumlahnya yg terlalu besar..berbillion ringit..sememangnya pansssss... terbaru ni pula wang yg masuk ke akaun peribadi PM adalah dikatakan wang derma..bukan wang 1MDB.. dan ada menteri yg kata mengapa jd isu, kan dah di putuskan duit derma.. bg aku klu wang derma tu setakat 1 juta blh gagah lagi..tp klu dah 2.6 Billion masuk akaun peribadi plak tu..memg ada 1001 persoalan..tambah ragu2 plak bila byk kenyataan bercanggah..

terbaru Pengarah SPRM pula disiasat oleh PDRM..


Dan antara Jabatan yg pertama memohon doa drpd Allah melalui solat hajat adalah SPRM. Mereka melakukan Solat Hajat Perdana di Putrajaya..



Kita juga marilah sama2 memohon doa kepada Allah agar Negara Malaysia ini terus terpelihara dari perkara2 yg boleh membawa kepada kerosakan dan perpecahan.. Semoga Negara Malaysia dan rakyat Bumi Malaysia terus kekal dibawah RahmatNya..

Baldatun Tayyibatun Wa Rabbun Ghaffur

04 August 2015

Memanah suka-suka :: Stars Archery Berjaya Times Square

Assalamualaikum...
Setelah 3 kali buat perubahan tarikh..akhirya td baru dpt memanah. Sebenarnya kitorg staf pej nak buat pertandingan memanah..dh siap bg kumpulan dah.tp bos xdpt hadir sebab ada meeting..so memanah suka2 je la..xkira mata.. tp td serius puas sebab kitorg sewa 4 lane selama 1jam..unlimited arrow.. kitorg ada 8 org..so satu lane 2 org..mmg puas sgt.. pakat mengeluh lenguh tangan..hehe..
Total utk sewa 4 lane selama sejam adalah RM340.. so klu 8 org jatuh sorg RM42.50...ok la..murah..klu pegi main sorg dgn harga 42.50 tu maybe dpt la dlm 30 ke 40 arrow..
Lokasi di Berjaya Times Square.
Nama kedai Stars Archery. Bersebelahan dgn Bowling Times Square..sebelah MCd sebelah sushi king..
Pakaian jgn risau..asalkan tutup aurat sudah..bg perempuan jubah atau baju kurung pun blh main..
Peralatan termasuk dlm sewa.. finger glove dgn arm protector..
Jarak target dlm 5 meter..tu pun payah nak tepat..
Klu pegi weekdays mmg tak ramai org..tp klu weekends mmg ramai la.. utk budak2 pun ada jugak..jarak dlm 3 meter..
Staf situ smua mesra pelanggan..
ni group lelaki yg tinggal..ada lagi 2 org tak dpt join
screen target..
 panah selagi mampu..unlimited
xpasti poundage dia berapa..sebab yg wanita sungut sebab sakit tgn..berat bila tarik..
tgk di screen..penuh arrow
 gilir2 memanah..
aim on target
masing2 dah tak larat nak memanah..

27 July 2015

KendURI Raya :: The Club @ bukit Utama, Damansara

Assalamualaikum...
Tahniah utk Pengantin Baru Siti Hajar & Hariz..Semoga Hubungan suami isteri berkekalan hingga ke akhir hayat.. dapat jemputan kenduri di Bulan Syawal..kira mood raya lagi la..hehe.. kenduri ni kira platform nak REUNION sebenarnya..tp dah kecil bilangannya yg dapat hadir so mini reunion la jadinya..dan alhamdulillah perjumpaan kali ni masing2 dah ada isteri..hehe..dan dah ada anak2.. Sesekali berjumpa mengamit kenangan lama..

Lokasi kenduri ni tak familiar bg kami..tp mcm biasala...mr waze menjadi peneman kami..mr waze skrg dah glamour...ramai org dah guna khidmat waze.. paling penting kenduri kali ni kena bayar parking masuk..hehe..sejam pertama free of charge..tp biasala klu dah jumpa kawan lama..sejam xcukup..hehe.. dan alhdmlh kenduri ni meja dia byk..dewan luas..so duduk lama2 pun xterasa mcm di halau..selalu kenduri kampung ni klu dok lelama..nnti bila ada org dtg paham2 la..kena la bangun..org lain pun nak duduk makan jugak..hehe..

sebenarnya ada plan nak pi beraya..ttp terpksa di batalkan kerana tuan rumah tiada di rumah dan lokasi yang agak jauh..huhuhu..semoga tahun2 yg akan dtg dpt berkumpul ramai2..

satu family..
fateh dgn fatehah teringin nak mandi kat bwh tu..dia tgk ada permainan kat kolam mandi tu..hehe
tertido keletihan sebelum sampai ke tempat kenduri

Alhamdulillah..keluarga Usul
bersama pasangan masing2
bersama pasangan dan anak2..yg baju purple tu coming soon dpt baby..
Seorang BAKA, Seorang PENSYARAH, Seorang KAGAT

26 July 2015

Ronda-ronda Kotaraya Kuala Lumpur


Assalamualaikum..
Sabtu :: 25 Julai 2015
Jalan-jalan raya..pusing-pusing kl..dah lama xberjalan masuk KL..bukan xnak masuk KL tp xnak hadap jem yg menggila kat kL ni..

bwk anak2 tgk suasana kl..sambil bwk bekal ketupat nasi + serunding ikan..mmg makan sungguh si kembar ni..hehe..aku bwk meat ball ramly je..goreng byk2..hmm..mkn sambil hirup suasana kota..tgk gelagat manusia..ada yg sedang sibuk nak tido (gelandangan).. ada yg sibuk melukis gmbar potret mencari duit (warga bangladesh) ada yg sibuk susun atur bunga (event management).. ada yg meniaga permainan yg ada lampu warna warni.. inilah kl.. warna warni kehidupan..
Tiru meniru..sorg buat mesti sorg lagi pun ikut..
Bersungguh makan ketupat cicah serunding
Mak twins pun nak selfie dgn shawl glitter dia..
Satu rahim dua uri..kembar tak seiras

24 July 2015

Bantu kerana VIRAL..!!

Assalamualaikum..
1. Raya baru2 ni viral dlm facebook dan blog tentang seorang ayah dan 3 orang anaknya naik motor berhimpit dari sepang menuju ke penang..penang ke sepang utk pulang berhari raya.. desakan hidup sekrang ni dgn harga barang naik menggila..gst.. dan pelbagai lagi..smuanya mendesak.. sebagai rakyat marhein la yg terpaksa tanggung semua ni..tp pak2 menteri semua kita tgk mcm tak terkesan langsung..
2. Dek kerana viral dlm fb, blog dan juga akhbar..ada yang tampil utk membantu..bukan seorang dua..tapi ramai..Alhamdulillah..itulah rakyat malaysia..sgt prihatin.. sepatutnya begitu la..bila tersiarnya kisah susah seseorg tu..org yg senang tampil utk membantu.. aku menyeru mana-mana tokei syarikat besar2 tu turut bantu..seperti beberapa artis yg dah kaya..tp di sponsor lagi..hmm..yang miskin xdak plak org nak sponsor..hmmm.. mgkin xmemberi pulangan kot..klu sponsor artis kompom2 la ada credit..free iklan..

3. Dah jadi trend di Malaysia bila sesuatu kes dah jadi viral di media masa baru la ramai yang bukak mata nak tolong..sepatutnya tak perlu tunggu viral pun.. tp alhamdulillah la rakyat masih lagi prihatin..cuma yang dlm comment di fb tu..komen ayat mcm sedih, nak tolong sgt2..tapi usaha nak tolong tu xdak pun..nak tunjuk kata dia pun nak ambik port.. zaman skrg ni dah maju...aku yakin skrg org dah ramai guna cimbcliks atau maybank2u..jadi setakat nak transfer seringgit dua utk derma xjadi masalah la..
Apa2 pun media masa sekarang banyak membantu dengan menviralkan keadaan dan mendapat perhatian segera masyarakat dan tindakan segera diambil.. sebagai contoh kes di atas..ramai ja nak bantu bagi kereta dan sebagainya.alhamdlh... viral ni pun rasanya sampai kepada pekerja2 pusat zakat..atau admin page zakat tu sendiri,,tp biasala..zakat xmudah utk buta2 memberi..perlu isi borang itu ini..naik tingkat itu ini..jumpa orang itu ini.. semoga kita masyarakat terus peka dengan masyarakat kita disekeliling yang susah, miskin dan terbeban dgn kos sara hidup..ingat duit yang kita dpat bukan sepenuhnya hak kita..di situ ada hak2 mereka yang perlu kita tunaikan.. indahnya Islam..Islam is Way Of Life...









21 July 2015

Bila twins rindukan rumah sendiri

Assalamualaikum..
Aku bercuti bermula pada 10 julai..sebab aku dpt cuti sebelum raya.. dan masuk ke pejabat kembali pada 20 julai..lebih kurang 10 hari jugak la aku bercuti di kampung.. twins bila di kampung mcm2 perangai..nampak ketidakselesaan disitu..huhu..menangis mlm, nak sentiasa di dukung dan macam2 lagi..pendek kata nak buat kerja pun xblh..

tapi bila kembali balik rumah sendiri..bukan main hepi lagi..semalam masa aku pi kerja..umi dia ke toilet sekejap..bila keluar toilet je tgk2 depa dah buat projek 'tepung koma'..hahaha...pastu masing2 dok gelak tgk muka hang aku..

Pakat dok gelaqk tgk muka masing2...hahahaha

 dah kena marah ngn umi la tu...

 habis..nasib baik bedak botol kecik..klu botol besar jenuh la
tu dia..dua2 sampai terbaring main bedak..

Selalunya bila timbul masalah mcm ni..kitorg akan siasat siapa punya angkara..hehe..dan inilah hasilnya..
suspek utama (selalu dah jadi suspek utama)
suspek kedua (selalunya ikut apa yg dibuat suspek utama)



20 July 2015

Raya Aidilfitri 1436H :: Twins

Assalamualaikum..
Tahun ni turn beraya di kedah.. Dan tahun ni raya sekejap ja..pasal cuti aku sebelum raya..sebab tahun lepas dah ambik slepas raya..
Xpe la..nak buat mcm mana..raya perlu diteruskan..hehe.. Tema sedondon tahun ni kaler putih + coklat cair.. Warna tanah.. Tempah di cheras.. Semua pakat buat jubah ja..hehe..


Merasa DURIAN Batu Kurau

Assalamualaikum..
Lama dh menyepi dr menulis di blog..sibuk dgn anak2 dan tugas..
Entry ni nak cerita pasal durian..raja segala buah.. Masa bulan puasa lepas sebelum nak balik cuti raya..aku dh plan nak pi beli durian batu kurau.. Sebab durian kat situ blh kata terbaik jugak..dan pernah masuk dlm majalah 3.. Durian bukit.. 

Mula2 konpius jugak aku kuala kurau dgn batu kurau..ingt sebelah ja..rupanya jauh la jugak..tq waze sebab membantu..hehe..
Sampai ja batu kurau kitorg cari kampung sempeneh..sebab dlm fb dh viral kawasan situ org jual durian..tp kena masuk dlm kg jugak la.. Mmg byk durian..ada yg borong guna lori..ada y mai beli naik kereta..yg pastinya kena pandai tawar menawar utk dapatkan harga dan buah yg terbaik..dan kebanyakan buah semua yg baru luruh..


Aku dgn adik tawar menawar dpt la sebakul penuh pastu dia tambah lagi skit dgn harga Rm50.. Ada la dlm 30 lebih biji..dekat2 40 biji jugak la..bila balik makan..alhmdlh..isi kebanyakan kuning2.. Dan yg buruk tu biasa la..ada la jugak sebiji dua.. Bg aku durian batu kurau terbaik..hehe..manis belaka.. Tp di hati aku setakat ni adalah musang king..


tengok...penuh bonet..campur dengan barang2 baju2 raya..hahaha..sampai rumah kelam kabut kluarkan barang sebab nak hilangkan bau semerbak durian tu... style aku mudah ja..boh roti keping gardenia tu..bagi dia serap bau..kemudian boh plak kayu arang byk2 dalam kereta..haha.. setakat ni tips ni menjadi la bagi aku..sapa nak try blh cuba.. :-)

25 May 2015

Bateri Kong tanpa ada 'hint'...

Assalamualaikum..
Hari ni betul2 ujian.. tp sebenarnya ujian tu Allah nk tgk kita ni sabar tak..ingat Allah tak.. bermula dr ipoh balik ke KL.. dgn kepala sakit..kemudian sampai KL terus singgah beli buku utk bahan mengajar wife.. last2 sampai masjid singgah solat maghrib..nak start keta ja xblh..dua tiga kali naik error kat screen.. time terus reset.. dlm kepala tringat bateri..kawan sepejabat aku pernah pesan..bateri keta baru ni thn sampai takat 3 tahun ja..ngam2 skrg ckup 3 tahun..mmg dah masa.. hehe..

Sebelum bateri kong tu sempat la jugak main dgn anak2 lepas solat mghrib kat tman mainan dlm masjid hasanah tu..pastu sempat beli jubah kat fateh..hehe..

Pastu dok kalut tlpn kawan2..kot2 blh tlg..tp alhmdlh..smua kwn2 blh tlg..cuma cepat dgn lambat ja..org kat situ xdak..smua pakat dok dlm masjid dgr kuliah maghrib dr pusat zakat..hehe.. tiba2 fateh plak muntah..demam..kesian dia..habis baju aku dgn muntah fateh.. biasa la..klu dah dukung tu mmg kena la..mula2 klua skit ingat kat temuak..lupa yg temuak ni baby2 ja..dah setahun lebih ni xdak muak2 dah..muntah ja..hehe..

Alhmdlh.. dah setle jumping ngn kereta kawan..pastu singgah beli makan mlm tanpa tutup enjin..sampai rumah ttp enjin try start balik mmg xblh..kompom kong betul..masalahnya xdak hint kata baterry kong..huhu..

Skrg dah pkul 1.30 pagi pun xdpt nak tido lg..tgh monitor suhu badan fateh..kejap 38..kejap 37..tp alhmdlh..dia xmerengek..tido lena..

Alhmdlh..Allah bg ujian Allah jugak bg jln penyelesaian.. syukur Alhamdulillah..

Followers

Anda mungkin juga meminati:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...