25 August 2013

Dulu kita kini mereka..

Assalamualaikum...

Alhamdulillah..aku masih di Ipoh..hehe..smlm aku dgn wife gi kenduri kawan baik dia..merangkap kami punya drebar masa kawin kat rumah aku dlu..masa tu kawan2 baik aku smua sibuk nak ke Tanah Suci Mekah..dan sibuk dgn urusan Ukhrowi..jd tinggallah sekejp urusan duniawi ni..aku pun paham..tp tak pa..aku ada pemandu special..prmpuan kot yg bawak aku dgn wife..hehe..lantak la org nak ckp apa pun..janji sampai rumah..hehehehe...sbnrnya aku yg drive..tp dah nak sampai rumah dlm 100 meter baru tukar pemandu.. :-)
lepas gi kenduri yg berlangsung di dewan MBI tu..kami sempat lagi jalan2 dating..hehe..pengantin baru lagi kot..hehe..hari2 sentiasa pengantin baru..:-)


sempat singgah makan2..wlupun dah makan kenduri..cepat betul lapar..hehehe





licin kau..hehehe



Selamat Pengantin Baru kepada Atherah dan pasangan...

Bank Islam Versi Raya (Sri Iskandar Branch)

Assalamualaikum..
Skrg jemputan openhouse merata2..hehe... mmg kena plan betul2..takut bertindan..
hari Jumaat haritu..aku ambik half day..dah gtau bos nak balik ipoh ada urusan mengenai wife aku.. di UITM Sri Iskandar..Smua pasal dah tamat belajar..hehe..disebabkan aku suami beliau..maka dgn penuh tgjwb aku menguruskan..hmm...sebelum ke pej UITM aku dan wife makan2 di sebuah restoren yg direkemen kan oleh cik isteri..blh tahan..sedap..

pastu singgah ke Bank Islam..sebab bank bukak 2.30ptg.kira lepas jumaat..jd sblm bukak gi la makan..lepas makan baru pi bank.. selesai isi borang, ambik nombor..naik tingkat atas..pa lagi..lip lap lip lap lampu raya ..pastu mcm penuh dgn meja2 makan..dan bau makanan..hehe.. pastu tgk sorg dua dok ceduk baik punya..dgn pantas aku gi tengok apa2 yg blh di masukkan lagi dlm perut..hehe.. padahal tghari dah makan bagai dah..
tp jamuan raya dia special skit..sambil bekerja, dan berurusan kita leh makan..hehe..time aku makan ni..cik isteri sibuk dgn urusan dgn bank..hehe..aku melantak sekejap..hehe..sedap ooo..tp blh makan lemang seketul ja..mmg dah kenyang sgt2..alhmdlh..:-)


punya la khusyu' makan..tu klu handbag wife kena curi mmg xsedaq la..hehe..tp berani ke curi..sampai bawah xpasai2 berderai otak kna shotgun dengan safety guard..hehe

24 August 2013

Malam Cinta Rasul Di MBI

Assalamualikum..
Alhmdlh..minggu ni balik rumah mak mertua..kebetulan pulak ada Majlis Malam Cinta Rasul di padang MBI..dekat sgt2..hehe...peluang nak ke Majlis Ilmu..kata Nabi..Majlis2 Ilmu itu adalah sebhgian Taman2 Syurga..:-) selain menambah ilmu..memuji Allah, berselawat ke atas Nabi.. alhmdlh..ramai org..mmg dpt sambutan..
mcm biasala majlis ni..di hadiri oleh Habib Sheikh Abdul Kadir AsSegaff..


Alhmdlh..dpt bertemu dgn seorg sahabt yg lama xjumpa..hehe.. yg sejuk hati memandang tengok sekecil2 budak menghidupkan sunnah nabi..dari segi pakaian pun dah indah...Allahuakbar.. aku dapat rasakan, perubahan perlu..demi bersaing dgn dakyah2 yg menjerat anak2 muda.. klu dlu xdak pentas, lampu warna warni..kini sudah ada..dan sbnrnya tidak salah dari segi syariat..

Alhmdlh..kami duduk sampai ke penghujung majlis..wlpn keluar gi makan kat gerai2 time hujung2 di sekitar padang MBI..lapar sgt dah..hehe..kesian kat isteri ja..klu aku sorg xdak masalah..hehe...


Romantika di tasik UTP

Assalamualaikum...
Alhmdlh...lama dah xberdating dgn isteri tercinta ni...hehe..minggu ni balik ipoh aku ajak berdating jap sambil makan aiskrim..hehe.. sedap ooo dating sambil makan aiskrim..hehe..cuba la try..tp klu nak lepak lama2 kena beli aiskrim yg bekas tu..baru layan..haha..makan sampai pitam...huhu
ni aiskrim yg aku suka.. senang pgg senang mkan.

amacam?? yg hijau tu aiskrim jenis yg aku suka..aku xberapa nak suka yg mcm belah kanan tu..hehe..tp klu bg aku ngap habis jugak..:-)



nak tgk muka2 yg puas menikmati aiskrim..hehehe

ni skali ngap ja habis..hehe..kena beli aiskrim bekas la camni


senyum kepuasan dpt makan asikrim..mengidam la katakan..hehe

Kami dating2 kat tasik UTP lepas balik dari Uitm Sri Iskandar..masa tu awal lagi..jd org pun xberapa ramai kat tasik tu.. kan best klu ada kayak ka..itik kayuh ka...hehe

21 August 2013

Newborn :: baby boy :: officemate

Assalamualaikum...

Alhmdlh..bertambah lagi ummat Muhammad diatas kelahiran anak kepada kawan sepejabat aku ni..Alhmdlh lahir di Hospital Sg Petani, Kedah pada pukul 3.30 pagi td..hehe..dah jadi ayah dah..first baby..baby boy plak tu..berat 3.16kg..hehe.. nama ja tak tau lagi.. seronok tgk kawan2 dah dpt baby..jeles pun ada.. :-) tp sbnrnya lahir ja anak kita maka bertambahlah tggjwb kita..skrg tgh plan nak pegi ziarah..jauh tu..wife dia berpantang di Yan, Kedah..

Bulan ni ja ada dua kelahiran..Sorg anak bos aku sorg anak kawan sepejabat aku.. maka kosong la meja sebelah ni..dok la aku sorg2 dalam bilik ni..xpasti dia cuti panjang ke tidak..hmm..

p/s : xsabar nak jadi ayah...:-)

20 August 2013

Kucing Garfield...

Assalamualaikum...
Kali ni post pasal kucing plak..hehe..tp sbnrnya wife aku ni takut skit dgn kucing..hehe..tp xpa.. aku phm..nnti xblh bela la nampaknya..aku pun xberapa suka bela..tp aku suka kucing.. tambah2 bulu yg lebat2 dan yg ekor kembang tu...

hari tu pi rumah mak teh aku kat aloq staq..skali dia wak kluaq dua ekoq kucing ala2 garfield.. kucing parsi kot..ntah la..tp mmg muka jadi tembam haa..tp dia bukan jenis malas..laju jugak dia jalan..cuma tahap keaktifan dia kurang la..haha.. tp dia stail takut ngn org..xtau la..mgkin mak teh aku baru bela kot..
Kucing sbnrnya adalah haiwan peliharaan yg bersih..

Diriwayatkan Ali bin Al-Hasan dan Anas menceritakan bahawa Nabi Saw pergi ke Bathhan suatu daerah di Madinah. Lalu beliau berkata, “Ya Anas, tuangkan air wudhuk untukku ke dalam bekas”. Lalu Anas menuangkan air. Ketika sudah selesai, Nabi menuju bejana. Namun terdapat seekor kucing datang dan menjilati bekas air tersebut. Melihat kejadian itu, Nabi berhenti sehinggakan kucing tersebut berhenti minum lalu Rasulullah berwudhuk. Nabi ditanya mengenai kejadian tersebut, beliau menjawab, “Ya Anas, kucing termasuk perhiasan rumah tangga, ia tidak dikotori sesuatu, malah tidak ada najis”.

Dan sabda Rasullallah lagi :

Diriwayatkan dari Dawud bin Shalih At-Tammar dan ibunya yang menerangkan bahawa hambanya memberikan Aisyah semangkuk bubur. Namun ketika ia sampai di rumah Aisyah, tenyata Aisyah sedang solat. Lalu ia memberikan isyarat untuk menyimpannya. Sayangnya setelah Aisyah selesai mendirikan solat, ia lupa adanya bubur. Datanglah seekor kucing lalu memakan sedikit bubur tersebut. Ketika Aisyah melihat bubur tersebut dimakan kucing, Aisyah lalu membersihkan bahagian yang disentuh kucing dan Aisyah memakannya. Rasulullah Saw bersabda, “Ia tidak najis. Ia binatang yang berkeliling”. Aisyah pernah melihat Rasulullah Saw berwudhuk dari sisa bekas jilatan kucing, (HR AlBaihaqi, Abd Al-Razzaq, dan Al-Daruquthni).

Ini terbukti oleh sains kerana kajian telah dilakukan berbagai penyelidikan terhadap kucing mengikut pelbagai perbezaan usia, posisi kulit, punggung, bahagian dalam tapak kaki, bibir dan ekor. Pada Bahagian-bahagian tersebut dilakukan pengambilan sampel melalui usapan. Di samping itu, kuman juga diletakkan pada bahagian-bahagian tertentu. Diambil juga cairan khusus (air liur) yang berada pada dinding dalam mulut lidahnya.   

dan ini adalah hasilnya :
  • Hasil yang diambil dari kulit luar tidak mempunyai kuman, meskipun dilakukan berulang kali.
  • Tempat yang sengaja diletakkan kuman menunjukkan hasil negatif sekitar 80% (20% mempunyai kuman), jika dilihat dari air liurnya. Ini menunjukkan kucing dapat melawan kuman yang diberikan kepadanya.
  • Cairan yang diambil dari permukaan lidah juga menunjukkan tiada kuman.
  • Hanya sekali kuman dijumpai semasa proses penyelidikan. Kuman ini termasuk dalam kumpulan kuman yang dianggap sebagai kuman biasa yang selalunya membiak dalam tubuh manusia dalam jumlah yang kecil seperti enterobacterstreptococcus, dan staphylococcus. Jumlahnya kurang dan membiak dalam lingkungan 50 ribu pertumbuhan.
  • Kajian tidak menemui jenis kuman yang beragam dan berbahaya di badan kucing. Kesimpulan sains merumuskan bahawa kucing tidak mempunyai kuman dan mikrobakteria. Air liurnya bersih dan boleh membersihkan seluruh badannya.
  • Sumber :: http://sohoque.com
Ini jelas kaitannya dengan sains..percayalah..Allah tidak menjadikan tiap sesuatu itu sia2..

p/s : for my wife..lepas ni xpyh takut kucing dah...klu takut lipas tak pa sebab lipas kotor :-p

19 August 2013

Aktiviti memancing udang galah :: Kuala Selangor

Assalamualaikum..

harini aku nak kongsi cerita dan pengalaman berharga masa pi memancing udang galah semalam..padahal aku cukup xsuka memancing ni..memboringkan..tp klu dengar mancing udang galah, mancing di laut (naik bot), memancing di sungai  (naik bot) aku okey ja..tp pastikan naik bot..bukan apa..klu memancing statik ja..aku xsuka sgt la..tp klu laut best la..sat2 tukar lubuk..sat2 tukar lubuk...mcm sungai naik bot leh pi tempat yg best nak memancing.. sbnrnya aku last ikut org pi mancing masa tahun 2010..hehe.. tu pun tgk ja..xpegang joran..tp kali ni terbaik..hehe.. Lokasi pilihan kali ni Kuala Selangor. Sebenarnya ustaz kat pej aku ni ajak..aku on ja..tp xbawak isteri ni..syg anak tangan2kan.syg isteri tinggal2kan..eh betul ka?? hehe..

Tempat ni dekat dgn Cendol Bakar Kuala Selangor..bukit rotan..yg special tntg Cendol ni..adalah kedai cendol ni ada drive thru..hehe..pelik kan..cendol ada drive thru..hehe..dan jgn pikir pasal mcm mana cendol itu dibakar..sebabnya cendol tu mcm cendol biasa..Bakar tu nama org..hehe..mgkin ownernya..so jadila Cendol Bakar..hehe..tipah tertipu kau..hehe..tp aku xdpt la nak rasa sebab sampai awal sgt..kul 10 pagi..kedai tu bukak dlm tghri kot..nak ke Sungai kul 10.30..mmg xsempat..huhu..len kali dtg lagi..tempat dah tau.. :-) dan lagi special free refill dan jugak free kpd fakir miskin dan org OKU (kena tunjuk kad jkm).. :-)

Semangat aku nak naik bot dan mancing udang..sarapan nasik lemak ja pagi tu..tp hujan turun renyai2..ingat kan mcm dah xjadi..tp tgk2 cuaca ok balik.. apa lagi ambik pancing udang dekat pangkalan..ada la dlm 5 batang..pastu xlupa jugak bwk mancing biasa kot2 dpt ikan..hehe..bwk dalam 3 batang..tu smua member ustaz aku punya..dia org kampung situ..aku dgn ustaz aku ja yg dtg dari KL.. kami naik satu bot 4 org.. termasuk tekong sorg..Sebenarnya tempat tu agak famous dengan Udang Galah bila kena timenya..tp bila sampai kat pangkalan..tgk kereta dah byk...mgkin diorg yg dah sampai pakat2 turun pi cari udang dah..kami mcm lewat skit la..hehehe
Umpan kami gunakan udang2 kecik utk dapatkan udang Galah..org kampung situ dah muak makan udang Galah..tp depa ttp cari jugak, sebab udang Galah ni ada harga.. dah pasang 5 pancing udang..sambil2 tu pasang jugak utk ikan..kot2 dapat Patin..sebab buah Berembang masak elok, lebat..mungkin Patin byk.. Ikan Patin Sungai di Kuala Selangor tu makan buah berembang..buah tu bau wangi2 masam2 skit..tp isi dia xla lembik sgt..xkeras sgt..sebiji buah tu potong nam..
kira2 dlam 15 minit atas bot, cari port pasang joran.. mata kail sudah mengena..kawan ust tu punya joran.. tp bukan udang..ikan patin.. terkejut punya pasal..tertepis joran ikan yg sebelah lagi satu.. sebab skjp ja dah makan..hehe..xdan nak stndby..pa lagi..jorang tu dengan selambanya jatuh ke dalam sungai..mmg xsempat..berlaku dgn pantas..hehe.. Sungai tu plak bukan cetek..dalam kot.. huhu..apa2 pun naik kan ikan dulu.. selepas bertarung dpt la buah mula..sekor ikan patin dalam 2 kilo lebih.. haha.. dah naik ikan baru tekong tu kluarkan joran dia..pasang batu ladung yg berat dgn 3 mata kail..katanya nak cari....dlm hati aku kata cmna nak cari..dalam tu..tekong tu dgn sekali baling ja..dah dapat tarik joran yg tenggelam tu..tp skill dia tu ikut fizik jugak..hehe..dia tgk arus..kemudian tgk kedalaman..sebab masa joran nak jatuh dia akan ambik jarak utk sampai ke dasar..terbaik la..hehe..

Setelah hampir 4 jam..udang galah xmao nya..xtau la kenapa..ingatkan kami ja yg xdpt..tp semua yg datang tu xdpt..klu dpt pun sekor dua ja..kata org pakar kat situ..sebab ujan..air sejuk udang tak mao.. klu tgk gaya air mmg air udang dah..tp yg bestnya nasib bawk jorang stndby..dpt la 6 ekor patin dinaikkan..termasuk aku naik kan sekor..hahaha..first time dalam hidup naikkan ikan patin.. xberat pun..sekilo lebih ja.tp yg paling berat kawan ust yg naikkan..dalam 4 kilo lebih..
lepas zohor sambung balik...ttp xdak udang Galah dan dpt lagi 2 ekor ikan patin..hehe...jumlah smua jadi 8 ekor..hehe..tgkpn terbyk haritu..org2 yg lain xdpt apa..sebab depa bwk joran udang semata2..

abg ni pandai bersiang ikan patin..rilek ja..pastu dah siap potong2 apa smua..boh dalam jaring terus basuh tgh air sungai tu..yg bestnya sungai tu tepi dia mcm berselut skit..jd bila basuh mcm kena la selut tu skit..tu yg hilang hanyir kot..hehe..kot mana pun yg terbaik tu bahan semulajadi jugak :-)


utk ubatkan kesedihan....malam tu kami jalan2 di tempat tumpuan org ramai..dalam dan luar negara..kelip-kelip kampung kuantan..cuma kitorg pergi xkena masa..pergi time bulan cerah..hehe..nampak tu nampak..tp cantik lagi klu time bulan gelap..
Apa2 pun satu hari semalam sgt enjoy bagi aku..hehe.. lepas ni nak pi laut plak la..hehe..

Warga Kota seperti sediakala

Assalamualaikum...

Alhmdlh..pagi ni cuaca elok ja.. tenang..mgkin sebab hujan tgh malam td.. tp aku kluar rumah 6.30 ttp sampai kul 8 jgak..knapa ye?? patot la..warga kota yg pulang berhari raya di kampung dah kembali..hehe..masa raya ke 5..Isnin minggu lepas sampai la hari Jumaat..masa di ambil utk ke pejabat cuma setengah jam ja..lancar..tp minggu ni..sejam dan lebih..huhu.. apa2 pun..berhati2 memandu.. :-)
xpa..lepas ni nak pindah dok dekat ngn pej..sebelah ja..dan pi kerja pun jln kaki..hehe..jimat minyak, tol, tenaga, makan..hehe..everything jimat..skrg cuma menunggu ja.. :-)

16 August 2013

Doa utk saudara2 kita di Mesir, Syria, Gaza dan seluruh dunia :-)

Assalamualaikum..
baru2 ni Mesir sekali lagi gempar dengan serangan terhadap penyokong Dr. Morsi..nampaknya ramai yg Syahid.. jadi kita sebagai umat Islam yang ada hati dan perasaan bantulah setakat mana yg mampu..sekurang2nya angkat lah tgn, luangkan masa selepas solat untuk mendoakan mereka yg sedang berjuang disana.. demi Islam.. klu tak reti baca..bukak youtube..taip Doa Qunut Nazilah..dengar dan ikut.. mudah kan.. :-)

Allah SWT berfirman; "..Sesungguhnya orang2 mukmin itu adalah bersaudara.. " Q.S Al-Hujurat : 10



Sebagai seorang saudara..adakah kita rela saudara kita disakiti dan dizalimi???? dan adakah kita akan berdiam diri??? 

15 August 2013

first time g check up setelah 18minggu..

Alhamdulillah..

Isteri tersygku sudah melalui 18 minggu yg mencabar.. Alhmdlh..Allah beri kekuatan dan ketabahan hati pada isteriku..kami dah berkahwin hampir 5 bulan tp masih lagi duduk berjauhan..PJJ la katakan..bila ada masa terluang aku akan balik ipoh jenguk isteri..mak mertua tu no 2..hehe.. bila di fikir2kan rasa berat ja melihat isteri dgn susah pyh dlm mengandungkan zuriat aku..dgn muntah2 yg agak teruk..kemudian dgn pitamnya..dgn xlalu makannya..hehe..bila nak balik rasa berat ja..tp xpa..wlpun berat, aku masih ada Allah utk bergntung harap dalam menjaga isteri dan anak2 aku.. aku sgt yakin..mereka ada dlm doa2 aku..

skrg dah genap 18 minggu terasa la skit tenang dihati aku..bila balik ja..isteri dah agak lalu makan..hehe..siap nak tu nak ini..aku xkisah..kemana saja sanggup pi cari..hehe..pastu muntah pun dah kurang.. tp still standby plastik dlm kereta..jgn la muntah dlm kereta..huhuhu..

td aku luangkan masa utk bersama2 isteri pi buat checkup di klinik kesihatan di ipoh.dlm tempoh 18 minggu.ni lah first time aku berada disisi isteri time jumpa doktor..waktu2 lain xdpt sebab cuti tahunan aku dah habis..td pun mintak izin kat bos masuk lewat skit pej..

aku teruja ikut istri gi klinik..mana taknya..first time dalam hidup..gi klinik dgn istri utk sama2 tgk anak2 dalam kandungan.. tp alhmdlh..Allah permudahkan kami..td org tak ramai kat klinik..jd tunggu pun xlama..hehe.. first time masuk klinik ibu dan anak..tgk mcm2 ragam org pregnant ni..hehe..masing2 ada yg ditemani suami ada yg suami tak teman..
bila didalam bilik bersama doktor.. aku tak menyibukkan diri sgt..sebab doktor fokus pd isteri aku..sebab kandungan kembar ni dpt fokus lebih details..dekat buku rekod ibu mengandung (buku merah) tu ada sticker khas warna merah.. lepas jumpa doktor klinik , kena jumpa doktor pakar hospital plak..ulang2 mcm tu la..

tp bila masa scan aku mula sibukkan diri la..yg tu sbnrnya yg aku nk tgk sgt pun..Alhmdlh..aku dpt lihat zuriat aku wlpn belum ckup umur lagi..baru 18minggu dah blh nampak..Tanda Kebesaran Allah.. aku tersenyap skjp..pdhl dlm hati nak byk tanya ja kat doktor tu..hehe.. nampak la anak2 aku yg aktif tu..dok gerak sana sini..doktor tunjukkan degupan jantung anak2..yg sorg mcm aktif bergerak..sorg lagi dok mcm meniarap..sembam muka..tp xjelas sgt..aku nampak kepala ja besar..yg lain nampak kecik lagi..tulang, jantung, tgn ..kaki.. tulang blkg.. tp doktor tu dia punya cerita mcm nampak jelas ja..mungkin dah kerja dia bertahun2 asyik tgk benda yg sama ja..hehe..
Alhmdlh..rezki Allah.. smoga isteri aku tabah dalam mengandungkan anak2 kami..hehe.. love u.. dan aku akan sentiasa titipkan doa buatmu dan anak2 :-)

tp jgn lupa pesan doktor tau..

13 August 2013

Kelainan Raya 1434H tahun 2013

Assalamualaikum...

Alhmdlh..setelah berpuasa sebulan di bulan ramadhan..diri ni masih lagi berpeluang meraikan syawal bersama insan yg tersayang..hehe.. tahun ni aku rasa hepi skit dari tahun2 yg lain..bermakna tahun lepas2 pun hepi gak..cuma tahun ni lebih sebab first time raya ada isteri..hehe..tahun ni plak turn raya kampung aku..mmg best la..hehe.. mcm biasa la..bila ada isteri ni smngt nak pakai sedondon tu sgt la tinggi..hehe..sblm ni main pakai ikut dan ja..hehe..
kitorang balik sehari sblm raya sebab aku xdak cuti.. isteri aku pun nmpak malu2 segan skit sebb first time beraya kat rumah aku.. keluarga kami xla ramai sgt..tp kami raya pertama di rumah mak ayah aku..kemudian dlm kul 11 ke 12 tu baru balik kg.. dan beraya sakan sampai ke malam..
kemudian raya kedua rehat kat rumah sambil menanti tetamu yg dtg..hehe.. raya ketiga plak berjalan lagi..dan raya keempat pun berjalan lagi..dan raya kelima aku dah bekerja..hehe..terpksa balik mlm raya keempat..hehe :-) 

dapat jugak beraya dgn baju sedondon..baju isteri yg susah skit nak cari..last minit..hehe


lepas solat raya..hehe..nak berjalan pi raya la..
ni dekat ayer hitam, alor setar..kg mak aku..berlatarbelakangkan sawah padi..hehe..xcontra pasal baju pun kaler hijau..

ni raya kat rumah adik beradik mak aku..dia tokei kedai cat kereta ngn basuh kereta..apa lagi..keta yg kotor tu terus dicuci..maklum la..pagi raya hujan..keta berlecak habis.. tp adik yg tolong basuh keta aku ngn keta dia..tp bab sabun menyabun aku la..sebab keta sendiri kan..baru yakin klu basuh sendiri.. :-)




hari terakhir raya sempat aku pi rumah ustazah aku..hehe..sempat la bermanja2 dengan anak2 dia.. nama anak2 dia sedap2..yg sulung Imtinan, kedua A'tif dan ketiga Ibtisam..

ni lah ibtisam, sesuai dgn nama dia..ibtisam tu maknanya senyum..mmg asyik senyum je la dia ni

pantang nampak kamera ja mesti senyum..hehe

tu dia..dapat beraya dengan kawan2..tgk..dah ada baby dah kawan baik aku sorg ni..hehe..sweet oo.. tu bapak dia tgh kasi susu kat anak..hehe.. bersama ammu abbyd

Apa2 pun raya tahun ni hepi sgt.. :-)
dan kepada kawan2 mf la xsempat nak beraya rumah hampa..cuti sat sgt..xpa..raya kan sebulan..hehe

kepada kawan2 aku..selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin.......

Followers

Anda mungkin juga meminati:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...