31 March 2014

Berjalan d Penang sekali lagi

Assalamualaikum...
Cuti sekolah berakhir.. jadi balik kedah ambik wife dan anak2 balik ipoh semalam..plan mmg nk bertolak dr kedah pagi ahad..singgah penang dan balik ipoh..petang ok la...leh rehat..isnin kerja..
Tp bila ada anak2 ni slalu plan masa mesti lari skit..hehe.. utk isteri dah okey sharp time.. alhmdlh..
Sbnrnya percutian kami di penang dulu berdua ja.hehe...dpt pi merata..mkn mcm2... bajet masa okey...tp kali ni kami kembali ke penang lagi skali...tp berempat...hehe.. nak naik jambatan kedua dgn nak mkn pasembor di gurney penang...
Alhmdlh..dlu masa berdua xdpt pi gurney sebab jem..tp semalam dpt pi..tp xmakan pasembor..mkn nasik kandaq ja..lapaq sgt...last2 nak mkn pasemboq xjadi..kenyang sgt2. Kang membazir klu order.. kali ni mai penang ambik masa skit... anak2 meragam, berak, tukaq pampers...bagi susu.. hehe..jadi serabut nk drive bila anak2 menangis..ditambah dgn jem..sebaiknya berhenti mana2 tempat (stesen minyak) utk tenangkan keadaan...hehe..
Lepas makan terus kitorg balik ipoh dgn melalui jambatan kedua...hehe.tq gps waze...byk membantu semasa di penang... singgah makan rojak dgn jagung bakaq dkt seagate berhampiran jambatan kedua (jambatan sultan abdul halim)...
Lepas ni klu nak berjalan xblh dukung dah anak2...my twins dah membesar...alhamdulillah.. xlarat dah.aku dgn wife bukan la kuat sgt.. lepas ni abi dgn ummi dukung fateh&fatehah guna baby carrier ye..ok skit..guna kekuatan bahu&badan...
*sampai ipoh malam..jln jem..org ramai balik selepas habis cuti sekolah..huhu
suasana pesisir pantai dekat jambatan kedua pulau pinang...

yang ni gambar berdua setelah pekena nasik kandaq di Persiaran Gurney

ummi dok sibuk mengawal keadaan fateh dan fatehah..hehe..bila keta jalan bukan main senyap ja...bila berhenti ja..tau2 dah celik mata...hehe..bijak anak2 abi ummi ni

time ni berdua2an lepas makan nasik kandaq...lepak tepi pantai sat...sambil anak2 dok lena dlm keta...

Kidal : Kiri dari lahir

Assalamualaikum
Td baca paper ternampak kotak kecik info dlm paper tu.. 11% tu termasuk aku la tu... cerita pasal kidal...aku pun xpasti. Yg seingat aku masa tadika dlu..cikgu ajar cara menulis..jadi ditangan masing2 ada pensil..tp aku ditegur oleh cikgu kat situ...sebab aku guna tgn kiri.xmacam org lain.. paksa2 plak tu..mana nak boleh..aku rasa xselesa bila guna pensil di tgn kanan..tp org kidal ni cerdik..hehe..time cikgu tu blah..aku cepat2 tukaq tgn kiri..tulis a b c d e.. tp time dia mai dekat aku ..cepat2 tukaq tgn kanan balik..ha..nampak x permainan disitu..hahaha..
Bila besar aku pun terpikir..awat la cikgu tu paksa2 aku..dia ingat menulis tu mesti tgn kanan kot..padahal org tulis guna kaki pun ada..hmmm...

28 March 2014

Sekali lagi naik bas...

Assalamualaikum...
Alhamdulillah.. hari ni hari jumaat..masa utk pulang ke kg halaman, kedah...seminggu tinggal isteri dan anak2.. rindu sgt2.. hehe.. alhamdulillah..tiket haritu aku beli awal..so dpt la bas express..xdak la mcm haritu aku naik bas tambahan..bergegar2.. maklumla..cuti sekolah..bukan main ramai lagi org.. pasal tiket ni..aku beli online, tiket mara liner, harga murah, jimat masa xpyh gi kaunter tiket, boleh pilih tempat duduk...hehe..mcm naik flight plak.. 
tiket online..boleh pilih seat tau..


Dan mara liner antara perkhdmatan yg setahu aku okey la..sebab td kat pudu.. masa tiket aku mmg kul 9 mlm..sharp kul 9 mmg jalan bas ni.. aku sbrnya dah jrg naik bas..
agak ramai org...

Td sampai pudu awal..kul 6..geng2 group wasap KBBA Parenting kata suh gi jln2 kat pasar seni..aku baru teringt yg pudu mmg dekat ngn pasar seni..apa lagi..singgah la kejap..konon nk singgah jalan2 habiskan masa ja..last2 tgk brg2 comel kat pasar seni tu..tringat anak2 kat rumah. So aku buatkan satu utk setiap sorg..hehe.siap ada gambar dan nama lagi..hehehe.. :-)
pasar seni KL...

button badges siap untuk sorang satu..hehe..so nanti leh letak kat beg masing2 okey...

Keychain from India

Assalamualaikum.
Td kat pej pegawai psikologi tempt aku kasi keychain dr india..dia baru ja balik dr india...pi sana jumpa husband dia kursus.sambil2 berjalan la..
Balik2 ja dr india.....lepas landing kt klia terus gi cari kedai makan...katanya sana susah jumpa nasik...xsedap..skit2 masala...haha...
Dengan enviroment yg bsing...bunyi2 hon...hmmm..malaysia jugak yg best...hehe..
Hujan emas dinegeri org, hujan batu di negeri sendiri...that's right...
Tq for the keychain...

27 March 2014

Dah pandai yerrr...

Assalamualaikum...
Alhamdulillah... anak2 kembar aku ni dah pandai...hehe..skrg klu lapa je dah pandai isap jari...hehe.. tp klu dah lapa sgt mmg menangis kuat2 la...stkt ni dua2 juara...hehe..smua kuat2 ja suara bila menangis...

Start batuk haritu..wife bwk gi klinik pakar kanak2 then doktor bg ubat dgn dos yg rendah..setakat ni fatehah okey bila mkn ubat..hehe..tapiiiii...fateh klu mkn ubat menangis2, buat batuk la, buat2 muntah la..hehe..abu balik nnti siap...!!! Hehe..

Masa balik kenduri aqiqah hari khamis minggu lepas..fatehah dah start xnak minum susu dlm botol..pening abi ummi dia tau.. asal bg ja tolak dgn lidah la, buat2 muntah la..hehe..aqai..comel anak2 abi ni.. fateh ok minum dlm botol..jadi fatehah 24 jam susu badan n menempek kat ummi dia je la..mcm mana la ummi nak start keja nnti..

Plan aku tukaq botol dan puting...harap2 mau la..kalau x haru jugak..

Semoga cepat sembuh fateh dan fatehah..abi sentiasa doakan anak2 abi..esok malam kita jumpa..abi balik :-)

26 March 2014

Kerisauan Seorang Suami/Abi..

Assalamualaikum...
Alhamdulillah..batuk kian kurang dah aku ni..suara pun semakin pulih..haritu masa kenduri aqiqah anak2..ramai yg tnya mana hilang pi suara..hehe..ntahlah..hilang tanpa jejak..radar xdpat kesan..hehe...

tp sebenarnya aku tak tau..dah balik kl dua hari baru wife bgtau anak2 dua2 batuk..ada kahak..dlm hati terpikir sah jangkit dari aku..kesian anak2.. mana taknya, tido sebelah, mandikan anak2..menyusu anak2 dukung anak2 lagi..aku blh plak xperasan yg aku kurang sihat.. sepatutnya kena jarakkan skit..

hm....

dgn segera aku suruh wife aku dgn ditemani adik aku..gi klinik pakar kanak-kanak..risau jugak klu batuk ada kahak..dlm hati ni risau ja..biar aku sakit xpa..jgn anak2 sakit..kesian tgk..
skrg ni xsabar menghitung hari..nak balik kedah jumaat ni..tiket pun dah beli..beli online okey...haha...sarjan kat pej ni ckp..amboi..naik bas skrg dah mcm naik flight..tiket beli online ja..nampak sgt dia jarang naik bas..hehehehehe..sama la..aku pun jrg naik bas...sejak2 ada kereta..haha..

25 March 2014

Aqiqah dan Berendoi Fateh Uwais & Fatehah Humaira

Assalamualaikum...
Alhamdulillah..
Selesai sudah majlis Aqiqah dan berendoi kedua anak2 aku tu...mcm kenduri kawin penatnya...mcm biasa la...aku dgn family akan bergotong royong...ayah ramai kawan... dia plaj tukang masak...jadi menu hari tu dia dan kawan2 yg masak...alhamdulillah...
Menu kurma kambing tu mmg terbaik...tp aku mkn skit ja.biasa la...tuan rumah xberapa nak lalu..penat buat kerja, itu ini...lepas setle smua baru lapa...

Mak buat pulut kuning dgn kari ayam utk yg xmakan daging...ikan haruan kering pun ada...hehe...
Mula2 risau jgak pasal haritu mmg kenduri saja2... tp alhamdulillah... org ttp ramai...hehe syukur Alhamdulillah...kad aku buat kad..tp xbyk pun... sapa yg dpt kad tau la majlis aqiqah anak kembar...yg xdpt kad xtau...ramai jgak yg belum tau..
Kambing utk aqiqah 3 ekor..lain2 jenis...aku pun xpasti nama kambing tu...tp harga sekitar RM700 sekor...jauh jugak la pi ambik...dr sg lalang ke kuala ketil...stgh jam perjalanan...


Yg bestnya buaian utk berendoi tu kami adik beradik buat sendiri...hehe... apa lagi..fateh ngn fatehah bila letak dlm buai tu mcm layan ja..hehe..xblh jadi ni...nnti merap nak naik buai ja..
Alhmdlh..majlis sampai ke mlm..tu pun ada la saki baki yg xdpt mai siang... esoknya kemas2 peralatan...tu yg agak penat skit...hehe..nasib cuti sekolah... tp aku mlm tu dah balik kl...kerja...tinggal la my twins dgn wife kat sg petani seminggu...hehe..
Alhamdulillah... :-)

video

Pengakhiran???

assalamualaikum...
Semalam najib mengumumkan bahawa pesawat MH370 berakhir di Lautan Hindi yang kita tahu 3 Lautan yg terluas di dunia..
sekarang adalah masa sesuai utk berdoa dan terus berdoa..Semoga smuanya dalam keadaan baik, samada kerajaan China, kerajaan Malaysia, Keluarga mangsa dan smua yang terlibat... teruskan usaha mencari pada pihak berkuasa untuk menemukan jawapan...selagi tidak ditemui, bangkai pesawat, kotak hitam tiada jawapan sebenar dan beribu2 persoalan akan ttp timbul..

kepada Allah lah kita berserah... kaji balik apa yg perlu ada perubahan..:-)

Sambutan Hari Peringatan Polis Ke - 207

Assalamualaikum...

Alhamdulillah..hari ni anggota dan pegawai polis semua sambut ulangtahun yang ke 207 penubuhan pasukan polis diraja malaysia..dari berseluar pendek hingga la ke pakaian yang tersergam indah dan nampak 'gah'..harap semua staf dapat meningkatkan kepercayaan masyarakat terhadap pasukan polis diraja Malaysia...

Ingat lagi..Arwah tok wan aku dlu polis kampung..sukarela..zaman jepun dlu haaa..hehe

dan semoga menjadi pasukan yang berintegriti dan mesra dikalangan masyarakat...

jenayah skrg xkenal siapa..jadi berhati2 terhadap keadaan sekeliling..'air yg tenang jgn disangka tiada buaya'

18 March 2014

Jemputan Majlis Aqiqah Fateh Uwais & Fatehah Humaira

Assalamualaikum...
Tinggal berapa hari je lagi nk dekat 22hb 3 2014..iaitu hari sabtu mendatang ni.. hari tu dah start cuti sekolah.hehe...hasil dr perbincgan wife dan jugak family putuskan nak buat kenduri aqiqah twins kami 22 hb 3 tu.. mmg la time tu byk kenduri.tp sapa2 berkelapangan atau terlalu kat sg petani ka...jemputla ke rumah ye... hehe..

p/s : dlm mood xsihat tulis entry ni..

13 March 2014

Kan dah malu...!!!

Assalamualaikum..

berikutan upacara mengarut seorang bomoh..mendapat liputan cukup meluas..satu dunia beb...malaysia jgn cerita la...dan yang aku dpt tau Media Arabic memuat naik di laman sesawangnya dan mngatakan 'Sihir, usaha terakhir rakyat Malaysia untuk selesaikan misteri kehilangan kapal terbang'..bayangkan..Malaysia ni majoriti beragama Islam, dan digelar oleh mereka sebagai sebuah negara Islam..tp melakukan Sihir..menyekutukan Allah..
Subhanallah..
Bagi aku kena ada org yg berpengaruh besar, wakil pemimpin Islam tampil utk bagi respon keatas upacara bomoh tu..bg penerangan..setakat kenyataan bertulis tu dah biasa..buat satu video khas..

12 March 2014

Pengaruh P.Ramlee barangkali



Assalamualaikum..
Berikutan insiden kehilangan pesawat MH370.. Seorg yg menggelar dirinya Raja Bomoh telah dijemput utk melakukan hmmmm.. Aku rasa upacara kot..bubu,teropong,mata kail bagai,  Tp bukan yg Islam gariskan.. Xtau la budaya nenek moyang ka apa ka.. Nak bgtau.. Islam ada cara tersendiri apabila kita ditimpa musibah..
  Alam ghaib wujud.??. Yes...  Jin wujud? Yes.. Tp bantuan hnyalah semata2 kita memohon (berdoa) kpd Allah SWT... Selain berdoa kita juga perlu kepada usaha.. Bagaimana..?
Buatlah apa pun selagi mana tidak melanggar hukum syarak, dan tidak menyekutukan Allah..
p/s: pertama teropong, kedua tikar terbang, ketiga mgkin bangsi (harmonika).. DO RE MI.. :-)


11 March 2014

Bile bertemu, apa pun kira jadi la..

Assalamualaikum..
Kami bersahabat sejak masing2 bekerja ni susah sgt nak berjumpa lepak2 sekali.. Wlaupun dekat.. Masing2 ada ja kerja..

Tp ukhuwwah ttp terjalin wlpun tidk bersua wajah.. Semalam satu ja suara.. Ajak mandi kolam renang.. Hehe.. Maka stndby la baju, tuala apa smua.. Last2 hampa ja.. Kolam renang tutup kul 7 mlm.. Kitorg dtg kul 9.. Hmm.. Pastu planning nak pi kolam air hangat.. Paling dekat melaka atau hulu langat.. Hmm.. Mmg x la klu jauh2 ni.. Trus aku suggest main bowling kat warta.. Dgn segera aku drive bwk 5 org termasuk aku gi dftar main bowling.. Wlpn jam dah 10mlm.. Haha.. Ala.. Dlu boleh ja sampai 2 3 pagi..

Maka berlaku lah perlawanan bowling secara friendly.. Main sambil gelak2.. Riuh suara kitorg ja.. Haha..mula2 aku la kena bahan.. Org pertama baling.. Nah.. Ambik kau.. Ke longkang.. Mmg gelak habis.. Haha.. Last skali aku menjuarai.. Byk strike okey..

Sehingga berjumpa lagi sahabat2..

05 March 2014

Mula buat stok

Assalamualaikum..
Bermula mlm semalam., wife dh mula buat stok.. Alhmdlh dah ada 8oz.. Tu sekali hadap ja utk my twins.. Xpa.. Harini time rehat akan cuba dptkan lagi dan lagi.. Moga2 ckup la susu ibu utk anak2 aku.. Supaya dpt membesar dgn sihat dan menjadi anak yg soleh dan juga solehah.. :-)

04 March 2014

Dah mula kena tinggal

Assalamualaikum

Harini wife aku dah mula bekerja kembali setelah 2 bulan cuti bersalin.. Dan harini jugak my twins kena tinggal dekat mak mertua.. Dia mengasuh buat masa ni..

Awal2 pagi td sebelum wife p kerja dah merengek2 diorg.. Sempat menyusu bg kenyang sblm gerak gi kerja.. Tghri terpksa minum susu formula dlu skjp.. Sebab wife belom sempat buat stok susu.. Hehehe..  :-)

Harap mlm ni dpt buat stok byk2.. Cewah.. Mcm kilang plak nak mintak byk2 susu..
Lepas ni klu dah pindah kl.. Lain ceritanya..

03 March 2014

My twins ke klinik ~ check up 2 month

Assalamualaikum..
Alhamdulillah.. Anak2 abi sihat.. Td abi dgn ummi bwk fateh & fatehah pi klinik check up utk 2 bulan.. Termasuk cucuk..
Hmm.. Timbang berat utk anak2 abi mmg lawak.. Bukak ja baju bukan main menangis2.. Dua2.. Mgkin sejuk atau malu kot.. Hehehe.. Berat fateh 4.8kg dan berat fatehah 4.9kg.. Hehe.. Kakak dah menjuarai berat badan.. Masa lahir dlu 2.5kg ja.. Fateh berat lagi.. 2.7kg.. Fateh drop skit.. Minum susu byk2 okey..
Masa cucuk td fateh lebih hero dr fatehah.. Sat ja fateh nangis.. Kakak ambik masa skit.. Hehehe..  Tp lepas setle smua tu.. Bukan main lapar lagi diorg.. Meraung2 nak susu.. Kat luar plk mmg panas.. Niat nk gi makan kat luar dibatalkan.. Hehe.. Beli kfc drive thru ja.. Lapaq sgt abi dgn ummi..
Abi terpaksa ambik EL.. :-)

02 March 2014

My twins ~ 2 Bulan ~ Fateh & fatehah (^_____^)

Assalamualaikum..
Alhamdulillah.. Usia fateh & fatehah kini 2 bulan.. Esok anak2 dgn ummi ja pegi klinik.. Check up.. Abi awal2 pagi sebelum subuh dah bertolak ke KL.. Masuk kerja.. Harapan dan doa abi sentiasa mengiringi.. Semoga fateh dan fatehah sihat dan membesar menjadi anak yg soleh dan solehah.. Yg akan mendoakan abi dan ummi.. :-)

My twins kluar jalan2 (^____^)

Assalamualaikum..
Alhamdulillah.. Twins aku sekrg dah 2 bulan.. Klu abi ummi diaorg kluar.. Harus la bwk anak2 abi ummi ni.. Hehe.. Tgk reaksi diorg.. Tp kbykan fatehah la.. Asyik tido ja.. Fateh maintain mcm abi dia.. Mata luas ja klu bab jalan2 ni..
Td cuma pegi giant ipoh, beli barang2 dapur dan keperluan twins skit2.. Pastu singgah aeon ipoh beli buku utk wife aku yg start mngajar hari selasa nnti.. Hehe.. First day after melahirkan anak2 kembar.. :-)
Dan sempat ke Kamdar, wife beli kain utk buat baju dia.. Ada kawan tnya, aii.. Pegi kamdar beli baju raya ka?? Hehe.. Xdak lah.. Awal lagi la.. Bulan depan ka 2 bulan depan ka.. Blh dah la klu nak shopping baju raya.. Beli kain.. Suh my dad bikin.. Hehe.. He is tailor..  :-)

Torkono den

Assalamualaikum..
Td dpt wasap dr group kawan2.. Mmg mula2 terkena, tp nsb baik sempat skrol bwh.. Hehe..
Ni msjnya
Musim panas2 nih...
Ada sape nak beli portable aircond..
Brand panasonic
Condition 8/10
1.0hp
Harga rm 150 no nego
1 unit..
Pos arrange..
Showroom unit
Market price dekat seribu gak
Cuma dia portable
Macam aircond biasa la...
Pastu org akn mintk gmbar..
Jadi ni la gambarnya..


Sampai ada yg kontek aku tnya betul ka nak.jual.. Mcm mana nak beli.. Sebab xscrol habis.. Bila scrol balik tgk gambar tu.. Hahaha.. Terkena korang.. 

Rindu berbalas rindu

Assalamualaikum..
Harini dah ahad.. Esok mao kerja.. Sekejap ja dpt jumpa anak2.. Sabtu ahad ja.. Isnin gi kerja.. Tp xpa.. Pengorbanan tu membuahkan kebahagian.. Ingatkan abi ja rindukan anak2.. Rupanya anak2 pun rindukan abi diorg.. Haritu sampai ja rumah.. Balik2 tgk anak xtido lagi.. Cewah.. Tunggu abi balik ye.. Bukan main.. Nak abi dukung tido atas dada baru lentok gitu.. Hehe.. Rindu abi la tu..

First time mandikan my twins

Assalamualaikum..
Alhamdulillah.. Semalam dan harini aku mandikan dua org baby.. Anak2 aku sendiri.. Umur dua bulan dah.. Tp ni fisrt time.. Hehe.. Ok la tu.. Aku saja ja xnak mandikan diorg.. Sebab dah ada org mandikan.. Mcm semalam dgn harini mmg xdak org mandikan.. So aku la selaku bapa.. Hehe
Tp paham2 la.. Dah dua bulan ni.. Lain mcm skit berat badan diorg.. Hehe.. Aku bukan la kuat sgt.. Xdak la sampai xlarat.. Tp lenguh2 tu ada la.. :-)

01 March 2014

Sepetang di Kuala Kangsar

Assalamualaikum..
Hari ni keluar berjalan dgn anak2 abi dan ummi.. Dah mandi wangi2.. Pakai cantik2.. Ptg kluar sampai malam.. Makan mlm.. Hehe.. Padahal anak2 abi minum susu ja.. :-) abi ummi yg melantaknya.. Sampai sengkak perut.. Hehe
Yang bestnya masa nk pergi tu tido la.. Menyusu la.. Senyap ja.. Tp bila dah sampai bukan main besaq lagi biji mata.. Celik luas la kluar berjalan.. Hehe
Bwk anak2 gi Masjid Ubudiah di Kuala Kangsar.. Bandar diRaja..  Masjid ni pun masjid diraja.. Kuning keemasan.. Dari luar sampai la kedalam.. Tp seronok ja.. Kawasan tu mcm atas bukit skit.. Jadi berangin ja kat perkarangan masjid tu..
Anak2 abi first time pi masjid.. Hehe.. Dengaq suara depa ja time org solat.. Hehe..


Bowling Baka Tournament - Warta Bangi

Assalamualaikum..
Alhamdulillah..
Semalam berlangsung perlawanan bowling diantara staf2 pej aku.. Kami xla ramai mana pun.. 13 org ja.. Tp 3 org lagi xjoin.. Jadila 10 org.. Mmg ngam2 la..kitorang lelaki 5 perempuan 5.. Satu team 2 org.. Lelaki perempuan.. Dpt la 5 team..
Mula2 dah booking nak main kat warta.. Last2 minut terpksa batal.. Sebab jadual penuh.. Rupanya ada mslh teknikal pd pihak diorg.. Nak mrh xguna.. So kitorg pilih utk main di warta bangi.. Okey jugak tmpat dia.. Hehe..
Sebenarnya aku xla power mana pun.. Setkt strike 5 6 kali ja.. Hehe.. Alhamdulillah.. Team aku dpt no 2.. Naib johan kot.. Tp ikut ranking individu aku di tempat ke empat.. Hehe..
Tahun ni punya bowling meriah skit.. Ada medal dan piala pusingan.. :-)
Next game ---> memanah..

Followers

Anda mungkin juga meminati:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...