16 March 2013

Malam terakhir berstatus bujang

Saat aku menulis blog ni, aku baru lepas buat persiapan terakhir utk aku bernikah esok pagi.. Baju, kasut, sampin, mas kawin, gelang nikah.. Semua dah stle.. Tp hati ni xsetel2.. Masih berdegup2 kencang.. Omputeh kata nebes.. Tp hakikatnya aku mmg seorg yg mudah nebes sebab aku jenis yg darah gemuruh.. Dr kecik dlu lagi.. So aku dh pandai nak layan nebes ni.. Wlupun xblh buang tp blh la kurgkan.. Huhu..

Aku bermalam di Kem PGA ULU KINTA.. Penduduk disini suram ja.. Kerana suami2 mereka sedang berjuang mmpertahankan tanah air.. Mereka belum pulang.. Sejak 15hb 2 2013.. Teringat satu rangkap lagu inilah barisan kita.. "sebelum kita berjaya, jgn harap kami pulang.. ".. Yg pulang hanya lah badan terkujur layu, syahid dimedan juang.. "andai kata kami gugur semua, taburlah bunga diatas pusara, kami mohon doa,"..

Dan disaat aku menginap di rumah bapa sedara aku, esoknya dia akan menemani aku utk menikah.. Dan diketika itulah beliau dlm keadaan standby.. Bila2 masa ja jika diarahkan utk bertugas.. Mereka akan pergi.. "semboyan telah berbunyi, menuju medan bakti"..

Ketika ni aku sedan berbaring di atas katil.. Dan inilah malam terakhir aku bergelar seorang teruna / bujang.. Mlm esok aku dah jadi suami org.. Dan tak tido sorg.. Dan mulalah aku memikul satu tugas dan tgjwb yg besar..

Bila2 dipikrkan sejenak.. Merenung.. Menyelami suka duka dunia sebelum ni.. Aku tersenyum indah dalam melayari kenangan2 lepas.. Dan terasa hidup ni hnya sekejap.. Dan masa pantas berlalu. ..

Awal td aku hubungi sahabat2 handai aku utk memaklumkan pd mereka yg aku akan menikah esok.. Hmm.. Maklumlah.. Kenduri aku lambat lagi.. Bulan 5.. Jadi aku hnya telefon utk memaklumkan.. Takpa.. Nnti siap kad jemputan.. Aku pi rumah hampa.. Bgi kad. By hand okey..


Sekitar jam 1:40 pagi.. Aku rasa kena tido dah ni.. Esok bengkak plak mata ni.. Trima kasih kepada sahabat yg mendoakan aku.. :-)

12 March 2013

Sepasang lagi kasut baru :-p

Aku dah beli sepasang lagi kasut baru.. Jgn marah.. :-p coklat lagi plak tu.. Xpa. Yg ni kasut utk benda xrasmi a.k.a kasut jalan2 la.. Semalam terus gi kedai kasut tepi kaki lima tu.. Mintk dia jahitkn kasut.. RM15/sepasang.. Ok la.. Sekeliling dia jahit.. Kemas plak tu. tp dia ambik masa skit la.. Dlm 45minit.. Sempat la gi makan dlu.. Tp guna selipar dia la.. Pinjam sat..



11 March 2013

Kamera Cute (^___*)

Tu dia..kamera aku order dah sampai..order kat Lazada...haha..saja ja beli sebab murah dan comel sgt.. kamera ni manual skit la..kembali kepada yg lama..hehe..guna filem..pastu kena roll sendiri..dah habis kena roll back..haha..mmg klasik gitu..harap2 gambarnya cantik la..dan semestinya waterproof  sebab disediakan dengan casing sekali..




10 March 2013

Selesai tukar duit RM kepada BATH

Alhamdulillah..dah tukar duit kepada bath thailand..hehe.. dia xbgi duit kecik..hmm..kena kecikkan dekat sana la...hehe.. utk pengetahun.. RM1 kita sama dgn 10bath..jadi klu tukar RM1000 jadi 10,000 bath..:-) xjutawan lagi..mgkin klu pi Indonesia jadi jutawan :-) tukar seribu xsemestinya habiskan seribu ye.. klu lebih bawak balik..convert balik..hehehe


       




menarik duit bath ni..cuba tgk..pegg DSLR tu.. :-)

Last shopping sorang2 (^___^)

aku rasa ni lah last aku shopping sorang2..lepas ni berdua la..hehe..kena bawak troli la..huhu.. semalam aku pi giang & tesco..cari barang2 yg perlu..hehe.. antaranya yg perlu dan penting adalah barang2 utk penampilan aku.. bedak, pencuci muka, ubat gigi, deadorent, minyak rambut..hmmm.. masa pi beli tu nampak la geng2 polis baru rekrut..polis international airport.. masa tu ramai giler kat tesco..outing la tu..pastu aku tgk ada la geng2 depa yg dok cari shampoo..lama gila dok belek satu per satu..aku tertgk la sebab aku rasa depa ni botak..pastu nak beli shampoo apa pun xtau..xkan nak beli yg luruskan rambut..hehehe.. apa2 pun aku dapat beli pencuci muka nivea baru..baru ja iklan dlm tv..hehe






D.I.Y sendiri hantaran kahwin 2..huhu

NI antara  aku d.i.y ikut gubahan aku utnk gelang nikah batal air sembhyg nnti.. tak berbakat betul aku..tp ok la.beli yg siap dah..pastu buh ja atas dulang tu..haha..xdak la DIY sgt..tp mmg DIY la sebab aku yg buat..xmain la upah2 org..apa cerita..haha


bekas gelang sedia ada
dulang silver
kain alas dulang
bunga pink - yg ni sebenarnya nak letak kat baju petugas2 utk kenduri rumah aku nanti..haha
kain alas yg pertama
setelah diletakkan alas kedua..hehe..amcam??
letakkan bekas gelang sedia ada atasnya..
       
pastu letak bunga pink - kononnya cantik la..yg bunga pink tu aku rasa je la cantik..tp aku kena tnya kawan aku n bakal wife aku..klu dia xsetuju buang je la bunga tu..xsusah pun..
klu ikutkan aku..ni lah hasilnya..hehe..

sesiapa anak teruna nak cuba blh la lepas ni..nak tnya aku pun blh..aku sedia bg tips2..hehe

D.I.Y sendiri hantaran kahwin..huhu

Huhu..dah la first time, lelaki..nak kena gubah ikut idea kepala otak ni..huhu.. aku ni bukan la kreatif sgt..tp ada la idea skit2.. aku kena buat 2 hantaran.. huhu..sebabnya aku kena buat sebab aku nikah ngn org ipoh..dan aku dari KL..mak sruh aku dr KL terus ke Ipoh..xpyh balik kedah dah..nanti penat dan susah je..huhu..mak punya pesan aku ikut ja..dan semestinya la aku kena buat sendiri 2 hantaran tu..yg pertama nak letak mas kahwin dan yg kedua gelang utk batal air sembahyg.. whatever la..jnji ada..xkira la cantik ke tak...xpertndingan pun rasanya..dan xdak pun juri2 yg kira markah..cuma ada makcik2 yg 'hot' akan buat hebahan skit..xpe la..kira ok la..xpyh iklan dalam tv,suratkhabar, radio..dah ada free service..haha..

untuk post ni aku buat hantaran yg utk letak mas kahwin..mas kahwin aku 1 dinar.. :-)

riben semeter
ni ala2 rumput kering yg ada warna..RM4.90.. 
balang kaca
ni setelah dicarik2an
ni yg rumput warna td dah dimasukkan dalam balang kaca..
pastu gamkan reben atau renda kat tepi balang kaca dgn gam uhu-abaikan tgn jantan tu hahaha
tada....siap..haha..ok tak hasil anak teruna..ni kira 90%..total 100% tunggu letak dinar baru cun..

hantaran seterusnya klik sini...dan kesemua barang2 tersebut aku beli kat nilai 3..mcm2 ada..sampai pening nak pilih..cuma kena pandai cari yg murah :-) bukan 1 kedai tapi lebih dari 10 kedai..



Hadir Ke Majlis Ilmu

Hari Jumaat..Mcm mana yg dirancang..Lepas waktu pej.. Aku terus ke Shah Alam.. Masjid negeri.. Aku suka pegi awal.. Mana2 program pun.. Wlpun jam pkul nam.. Masjlis start kul 8.. Perjalan ke sana 15minit ja.. Aku xkisah.. Lagi awal sampai lagi best..


Tp lain perancangan aku, lain perancangan Allah.. Rupanya2 jalan ke destinasi yg aku nak tuju tu jem gilerrrrr.. Perjalanan yg 15minit tu jadi 2jam stgh.. Mmg sgt2 lama.. Aku xjangka benda ni..


Aku xmudah putus asa.. Mgkin ni cabaran dan ujian org nak pi majlis ilmu.. Sampai je masjid Shah alam aku risau parking.. Sebab tgk byk kereta parking diluar.. Agak2 kat dalam ada lagi ke tak.. Hmmm.. Masa tu org dah sembhyg isya' rakat pertama.. Syahdu ja bacaannya.. Xpasti siapa imam masa tu..

Aku yakinkan jgak dri ni masuk dalam perkrgn masjid cari parking.. Sampai ja bulatan kecil kat masjid tu.. Lepas sebiji kereta , kelihatan guard2 yg jaga laluan parking tu bukak pagar.. Asalnya itu laluan vvip.. Tp mgkin dah terlalu penuh jadi dia bukak la.. Nasib baik aku xterlepas.. Apa lagi dgn segera aku masuk parking.. Dpt la parking barisa depan pintu utama.. Alhmdlh Allah mudahkan aku..

Masuk masjid mmg ramai.. Majlis yg awal aku xpasti sebab dh lewat.. Tp majlis kemuncaknya forum perdana.. Antara panelisnya adlh.. Tuan guru Dato' Dr. Harun Din, Ust Zaharuddin & Ust Zamri Mantop.. Dan moderatornya Ust Shukri tnyalah ustaz..


Turut hadir Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid, Sahibul Samahah Mufti Selangor, Pengarah Jais.. Exco2 negeri.. Majlis ni adalah sambutan ulangtahun ke 5 pemerintahan kerajaan Selangor di bawah pimpinan Tan Sri Khalid.. Alhmdlh ramai org hadir terutama anak2 muda :-)


Selesai Majlis masa nak balik, jumpa member aku. Abdullah yg bru balik Jordan tempoh hari.. Alhmdlh.. Kami keluar minum dekat2 situ jgak.. Lama jugak la berbork.. Xsedar sampai kul 1 pagi.. Pastu balik bangi plak.. Kul 2 baru sampai rumah.. :-)

Alhmdlh.. Bila hadir majlis ilmu.. Rasa tenang ja.. :-)

08 March 2013

Kes Liwat : Bapa Saiful mohon maaf pada Anwar

salam alaik..belum habis lagi isu lahat datu kini timbul isu baru liwat plak. sapa yg tak tau kan..kecoh satu malaysia dlu bila anwar di dakwa meliwat saiful..sampai heret tilam lagi bawak ke mahkamah..mcm2 la..siap pi masjid bersumpah laknat lagi..hmm..dunia2..ttp persoalannya skrg..siapa dalangnya.. 



Sumber :: Malaysiakini



Saiful: Bapa saya diperguna pihak tertentu
SHAH ALAM - Saiful Bukhari Azlan mendakwa bapanya, yang pagi tadi mendedahkan anaknya telah dipergunakan oleh pembantu khas pemimpin kanan negara untuk membawa kes liwat kedua ke atas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, "diperguna" oleh pihak-pihak tertentu.

Berdasarkan maklumat SMS Media Umno sebentar tadi, Saiful antara lain berkata, "berikutan kenyataan bapa Saiful yang mohon maaf pada Anwar isu liwat, ini reaksi Saiful - bapa saya diperguna."

Sehubungan itu Saiful berkata, dia tetap istiqamah dan "tak (sama) sekali  berganjak."

"Tengah fikir tindakan balas selanjutnya.Saya tak mahu melatah," kata beliau dipetik berkata.

Reaksi secara langsung daripada Saiful masih belum diperoleh.

Bagaimanapun peguam Saiful ketika dihubungi antara lain berkata, pihaknya akan mengeluarkan kenyataan dalam waktu terdekat.

Sumber :: Sinar


Sebagai manusia yg waras..kita perlu selidik dlu apa jua berita yg sampai kepada kita..

Firman Allah bermaksud: “Wahai orang yang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidiklah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara tidak diingini, dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)


Nasi Kerabu Pilihan Hati

Salam jumaat buat smua..harini kami sambut besday staff pej..selalu makan kat luar, makan nasik arab, kfc..tp kali ni lain plak..makan kat pej ja..pastu makan nasik kerabu..hehe..ok la tu..sedap gak..
Sebelum makan kami ada buat bacaan Yasin dan Doa Selamat bg org yg nak lahirkan anak, yg diraikan (harilahir) dan polis yg terkorban serta yg sedang berjuang di Lahad Datu.. :-)

nasik kerabu layan diri

Hari ni makan xpuas pasal kalut2..sebab ada bacaan doa..:-)

07 March 2013

Kasut Baru Mr. Pijut


Baru2 ni aku pi kedai kasut yg di syorkan oleh boss aku..ok la..kilang kecik..hand made..kemas oo..dan murah..aku beli harga dalam RM110 tp klu kat luar RM160 ke RM170..kasut aku yg hitam yg aku guna dlu dan skrg masa kat pej masih elok wlpun aku pakai dengan lanyaknya..naik motor panas hujan..tp still cantik..dan kemas..cuma 2 kali jahit la..sebab aku selalu kena ujan masa naik motor..pastu design kasut tu plak sebelah atas dia design yg mudah carik klu guna kasar2 ni..tp lepas jahit..kemas ja..tahan...dah 2tahun pakai..berbaloi2..dlu aku ingat kasut kat BATA ja tahan..aku beli masa baru kerja dlu..pakai xsampai setengah tahun dah lunyai..hehe.. 



       

Tp skrg ni mata aku ni minat kat kaler koko ja..xtau la kenapa..mgkin sebab fav kaler aku warna coklat..tp dlu xdak la berahi sgt kat kasut koko ni..dlu suka baju ja coklat..tp skrg smua nak coklat..aku minat coklat jenis gelap skit..brown coffe..stylo gitu... lepas ni kasut ke pejabat aku xwarna hitam dah.hehe..tp lepas ni xguna buat lanyak dah..naik motor guna croc je..hehe..


Dan kasut ni akan aku pakai masa first hari nikah aku..hehe..rasmi la..pastu kasut hantran aku pun kaler coklat gak..yg tu mahal skit..tp aku beli time sale kat sogo tahun lepas..bulan 12..jadi save la skit..tp dpt barang kualiti... :-)

Boarding Pass ke Krabi Siap.. (^___^)

Makluman kepada sesiapa yg baru pertama kali nak naik flight..kat sini aku nak kongsi skit pengalaman aku..tak naik flight lagi.. baru proses tiket..hahaha.. yang pertamanya selepas korang dah setle buat bayaran utk lokasi yg nak pergi + penginapan, korang boleh buat boarding pass dirumah melalui web check-in..print...xperlu pergi kaunter..sebab pergi kaunter mereka akan caj anda.. atau anda boleh buat boarding pass melalui nset dan download kodbar yg akan di scan sebelum naik flight.. ada dua pilihan samada nak print atau nak downlod kat nset....klu anda direct kepada kaunter untuk daftar akan ambik masa..dan kena dtg awal..sekurang2nya sejam sebelum penerbangan klu xsilap..hmm..sebab 20 minit sebelum penerbangan anda tidak dibenarkan masuk...




first time kot nak naik kapal terbang ni..pastu buat boarding pass dan print..selesai...harap2 xdak masalah..lepas tu nak kena buat boarding pass balik ke malaysia pulak..dan satu lagi...sebelum terlupa..korang boleh buat boarding pass atau web check-in di website airasia.com 14 hari sebelum penerbangan..tak boleh awal sgt..tp ok la..14 hari kita dah boleh buat pass pastu xpyh pikir dah..buat benda lain plak..duit tak tukar lagi..ingat ye..tukar duit sebelum pergi ke destinasi..dan simpan duit klu boleh byk bahagian.. poket, beg, dan dompet..

semoga selamat semuanya..:-)
utk bakal isteri ku..sabar ey..

03 March 2013

LIMA POLIS TERKORBAN DALAM SERANG HENDAP DI SEMPORNA

Seorang pegawai dan empat anggota polis terkorban dalam serangan hendap sekumpulan lelaki bersenjata di Kampung Sri Jaya, Simunul, Semporna, Sabah semalam, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar pada sidang akhbar di Lahad Datu hari ini.

Sementara dua dari kumpulan bersenjata turut terbunuh, katanya.- BERNAMA


Ini mmjadikan jumlah yg terkorban seramai 7org dalam Ops Sulu. Doakan keselamatan buat wira negara kita dalam mempertahankan tanah air..

Sejak dari hari Jumaat ritu mcm berita yg aku dengar... Dalam fb lagi la.. Mcm2 versi ada.. Apa2 pun kita selesaikan penceroboh tanah air ni dlu.. Kemudian baru buat postmortem kat mana silapnya dan perbaiki..

Yg dok kutuk, dok maki, dok caci.. Hentikanlah.. Doa kan mereka yg berjuang disana..

























Followers

Anda mungkin juga meminati:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...