30 September 2014

hak sbgai pengguna Lebuhraya Plus - 'Claim' kerosakan

Assalamualaikum...
Seawal pagi isnin..mcm biasa..aku pengguna lebuhraya plus dikala org masih lagi tidor.. kul 4 pagi dah klua rumah..dr ipoh menghala ke kuala lumpur... tp x disangka semalam hari malang xberbau..dan musibah..dlm ralit dok memandu sambil dgr ayat2 suci al-Quran yg dihafal..pndgn depan kabur2 nampak benda kehitaman ..tiba2 satu dentuman kuat berlaku..pada mulanya aku ingat terlanggar kayu atau serpihan tayar yg buat kereta aku terhentak..mcm seolah2 langgar bump jln tanpa brek.. dlm 10meter mcm tu kereta dah xblh dikawal..kata hati aku mgkin tayar dah pecah..aku lajakkan skit lagi..takut2 jugak..jenayah mcm2 skrg..
Bila turun ja..tgk bumper blkg dah pecah..tayar kereta pun pecah..keadaan sgt2 gelap.. yg lalu pun lori2 besar..trauma aku dgn lori besar2 mcm ni..penah ada kes sblm ni..jd terus terbatal niat nak tukar tayar sendiri..terpksa kol plusman.. talian bebas tol korg simpan la dlm nset..mudah klu jadi apa2..mcm aku xsimpan terpksa google..
Lepas kol diorg ckp..tunggu polis bantuan plusman sampai..klu lain drpd tu bukan..terus risau sebab mgkin ni salah satu cara pnjnyh nak merompak ke apa ke..
Bila sampai ja bantuan plus tu diorg terus gntikan tayar..baru nampak jelas kerosakan..tayar pun ada kesan tusukan..mgkin firasat aku besi yg jatuh dr lori barangkali..
Apa2 pun..utk pengetahuan pengguna lebuhraya..apa2 kmlgn yg disebabkan kecuaian mereka..kita blh klaim dgn diorg.. kita terlanggar haiwan ka, terlanggar besi ka..serpihan tayar lori ka..yg menyebabkan kerosakan pada kereta dan kesakitan (yg perlu kpd rawatan hspital) kita blh klaim..
Jgn lupa simpan resit tol, pastu buat report polis, salinan ic,  salinan geran, salinan cover note insurans, salinan lesen memandu, pastu org plus tu akan ambik gmbar kerosakan.. pastu diorg akan ambik masa 30hari utk bayar.. maknanya kena  repair guna duit kita dlu la..pastu ambik gmbar sebelum dan selepas.. klu xdak duit nak repair.. blh bagi quatation harga rrpair..
Harap2 lulus la..pagi td ada org msj aku..ckp pasal langgar besi di lebuh raya..dia ckp dia pun kena..habis radiator pecah.. dia blh dpt no aku pun sebab masa pi buat report di balai kampar.. situasi dan tempat yg sama.. dia dlm 3pg aku 4pg..dia km309 aku km308.4...  apa2 pun alhmdlh sebab xterbabas..
Berhati2 semasa menandu :-)




Bekam ?... buang darah kotor.???

Assalamualaikum..
Sebenarnya ramai yg tahu apa itu bekam dan ramai jugak yg tak tahu bekam tu apa.. yg pertama bekam tu sunnah Nabi..yg kedua mengembalikan kesegaran badan.. yg ketiga melancarkan darah dlm badan...

Dlu aku selalu bekam..setahun sekali mesti buat kat kepala.. tp lama dah tinggal..baru2 ni dpt tahu ada anggota kat maktab ni yg buat bekam.. satu badan (13cup) RM70..kira murah sgt dah tu..

Ramai tnya aku..sakit ka..mula2 masa pam tu tarik sakit skit la..xla sakit sgt..kira blh tahan la..pastu 1 ke 2 minit rasa biasa je la.. darah paling kotor kat badan aku adalah di kepala..merah kehitaman..mcm jelly gitu..

Bahagian lain pun jgk tp x mcm di kepala...sapa yg tak pernah bekam try la..sunnah Nabi.. :-)

22 September 2014

Rindu my twins (^_____^)

Assalamualaikum...
Alhamdulillah..anak2 membesar dgn baik..sykur pada Allah bg anak2 membesar dgn sihat..

Kurnian Mu ini terlalu besar dan bermakna...semoga amanah ini akan kami jaga dgn baik :-)

Cuma skrg ni aku masih lagi berjauhan dgn anak2 dan isteri...mgkin dlm masa yg terdekat ni insyaAllah klu diizinkan Allah..kami duduk bersama...mcm2 aktivit nak buat bila ada dekat dgn anak2 dan isteri..smoga rumah tangga yg dibina ini mendapat rahmat dan menjadikeluarga yg bahagia..sesuai dgn istilah "keluargaku syurgaku"....

19 September 2014

Cuba pupuk...yeahh

Assalamualaikum..
Terima kasih kpd isteri aku yg belikan buku 'berfikir gaya Al-fateh'... sebenarnya aku teruja dgn Sultan Al Fateh ni. Dan juga bala tenteranya. Sampaikan nama anak2 pun aku letak Al fateh..

Dan sbnrnya aku xminat membaca tp bila buku2 yg aku betul2 minat aku akan cuba utk baca..harap dpt habiskan baca...hehehe.. terbitan Pts..

18 September 2014

Cuti 16 september punya cerita

Assalamualaikum..
Sebenarnya tak rancang nak ke Melaka pun..tp bila tringat mak ada ajak haritu nak ke melaka..kebetulan plak 16 sept cuti..hari malaysia..maka dgn segera buat keputusan koboi..nak ke melaka...
Alhamdulillah..dpt jgak sampai ke melaka..mak first time pi melaka..termasuk twins..hehe..tp xsempat singgah mana2 sebab cuti sehari ja.. apa pun dpt jumpa kawan baik mak ayah pun dah ckup..
Tp pagi tu sempat pi pantai putri..bwk wife dgn anak2..ambik angin pantai..nampaknya fatehah takut dgn pantai..kaki kena air ja menangis..tp fateh rilek ja..hehe.. kata org nnti bila besar...depa mesri xmao balik punua kalau pi pantai..dapat main pasir..hehe..
Pagi tu jgak aku ayah, mak dgn kawan mak, cik sarimah.. pegi pasar pagi..cari ikan segar.. hasilnya dpt la ketam fresh..siput sedut.. ikan bawal..ikan biasa2 ja..xdak ikan best2...
Balik kl mmg xsinggah ke mana dah..sebab ayah nak balik malam tu jugak..takut xdan ja..kena la cepat2 balik kl..
siput sedut siap dibasuh..hehe
buah Markisa....
sorg dah tido..ada lagi sorg yg buli abi..:-)
pantai putri
takut ombak pantai
hehehe..mengamuk suruh dukung
fateh jugak yg steady,...
 fateh tgh syokkkk... :-)

16 September 2014

Malang x berbau....

Assalamualaikum...

Minggu lepas..masa nk balik ipoh jumpa anak2 dan isteri..dlm dok jem tu..berlaku sedikit kemalangan..line kanan..kelajuan dlm 70km/j..kereta pun byk...last2 kereta2 depan tiba2 ja brek mengejut..masa tu dgar bunyi seretan tayar ja..termasuk kereta aku...skit lagi nak langgar kereta depan..tp malangnya kereta blkg aku ni mmg xdan nak brek atau brek dia xmakan..huhu..gedebuk..kena langgar la alza aku..huhu..masa tu dlm hati dah pikir kemek..remuk..arggghhh..berenti tepi jalan dlu..bila kluar alhamdulillah..xla teruk sgt..blh setle luar..tnpa buat report..lagipun kerosakan dlm sekitar rm200 - rm250 ja..

Org yg langgar tu mengaku salah dia..dia mintak maaf..dia setuju nak bayar.. mula2 dia ingt aku mcm org2 muda yg lain la..nak marah2 apa smua..last2 aku keluar tenang ja..buat apa nak gaduh2.rileks sudah.. cool...benda blh setel.. alhamdulillah aku xdak apa2.. kereta skit ja rosak..masih blh teruskan perjalanan.. :-)

13 September 2014

Say Alo to Altel....

Assalamualaikum..
Nak cerita pasal syrikat telekomunikasi baru..sbnrnya xbaru jgak..cuma baru mendapat perhatian.. sebab viral satu kisah seorg pemuda nak mendapatkan simkad Altel..dan kerenah org2 cina yg menjualnya..di situ timbul kesedaran org melayu..sebab syarikat ni org melayu Islam.. apa lagi..memang meletop la skrg..dah naik nama..ramai yg dah kenal..dan kita sbgi org islam..kena la support.. line internet dia mmg terbaik..4g Lte..aku malas nak cerita panjang..korang pergi cari dealer2 berdekatan anda..mintak diorg citer lebih lanjut lagi..

Yg aku tau..simkad harga rm7 dalam tu ada kredit rm5.. subscribe internet rm28 bagi kuota 1gb dan rm48 bagi kuota 2gb..ok la tu..laju ja..rasa xckup plak 2gb..sebab bila dh laju mcm2 plak nak surf internet..nak tgk youtube..hehe..

Byk lagi la kelebihan dia..utk streaming atau surfing tanpa langganan..kot2 la kita terlupa ttp data..anak main nset ka.. dia akan cas 0.05sen per KB...semual telco yg ada skrg ni smua bantai 0.05sen (lebih kurang) per MB...byk tu..sebab tu klu anak kita main nset..terbukak internet..kita lupa ttp data..mmg melambung la bil..atau kredit tinggal zero..baru2 ni kawan sepejabat aku pakai line biru..pstu wife dia guna nset dual simkad..ntah mcm mana salah setting terguna internet line..sampai bil xterkejut beruk dibuatnya..bil rm20,000... gila ka apa..padahal setiap line kita pakai ada kredit limit..tp kenapa bila dah cecah limit xblock ja.. tu yg tak paham tu

Last2 kol center dia ckp xpa..kami dlm malaysia klu bil cecah ribu riban..kami cas langsam rm350 ja.. yg lebih tu xkira..hurmm..so nilai la sendiri..
Klu org yg ada ilmu..cerdik..berani..ada pengetahuan.ok lagi.blh lawan mahkamah, tribunal apa bagai..tp klu org2 tua..dok kg..anak2 pun xdak..hmmmm... so support produk org Islam...tp bergantung jgak adakah produk dia ikut garis panduan yg islam letakkan..tanpa menzalimi sesiapa.. tp setakat ni byk2 telco yg ada..yg owner dia Islam adalah Altel.. :-)

10 September 2014

Fateh dah mula memanjat..

Assalamualaikum..
Alhamdulillah..fateh skrg dah mula nak memanjat..pi dekat ummi dia ka..abi dia ka..smua nak panjat...video ni ambik masa dia demam..selalu org demam kurang aktif...baring ja..tp fateh lain skit.. demam pun dia aktif..panjat memanjat.. main..mcm xdemam..cuma kadang2 dia merengek jugak..sebab skrg ni.. twins diantara mereka dah pandai cemburu..klu sorg tgh menyusu..sorg lagi cepat2 ja pi kat ummi dia...nak susu jgak..hehe.. masing2 nak perhatian lebih..:-)

video

Sudah sampai masa - Dunlop

Assalamualaikum...
Selama 3 tahun aku pakai kereta..dan sebnyak 94ribu kilometer sudah mencecah..kini sudah sampai masa kena tukar tayar..huhu..
Sebenarnya aku nak tukar masa raya haritu..tp memandangkan nak pakai duit masa raya..so aku tangguh la dlu.. tp masa tu aku tgk tayar okey ja..cuma dah hampir nak haus..klu tokei cina tu mmg dia kata haus la sebab nak sruh tukar..hmm..
Semalam masa kluar rumah tgk tayar dah pecah... bila tgk empat2 tayar dah ada garisan rekahan kat tayar tu.. mgkin dah expired.. atau penggunaan yg kerap..jd belah depan dok tampung enjin..jd berat la skit.. tp alhamdulillah la..dia pecah masa elok parking..klu tgh drive xtahu lah mcm mana.. time sibuk uruskan anak2 demam..kena plak tayar pecah..nak pi tukar tayar.. anak xdak org mengasuh..jd aku bwk fateh teman tukar tayar fatehah umi dia jaga..
Masa bwk tukar tayar tu di kedai continental..aku ada bincang harga dgn tokei cina tu..dia ckp punya la kuat + kasar..sekali aku tgk fateh dah muka sebek..pastu menangis..kesian dia..dia xblh org tengking2 kasar2 dgn dia.. cepat2 aku bwk kluar..hehe.. bincang punya bincang tukar je la tayar dunlop sebab tayar continental xdak size aku nak..cincai punya cincai dpt la RM167 sebiji tayar..so total utk 4 biji Rm668...termasuk alligment n ballancing..
Alhamdulillah..setle masalah..mgkin kafarah pd aku..ada la tu maksiat dan dosa yg aku buat..ni mgkin ujian supaya aku lebih dekatkan diri dgn Allah.. :-)
Kesian fateh sampai tertido dia tunggu..letih kot..







09 September 2014

Mencari udara segar...

Assalamualaikum...

minggu ni sabtu dan ahad aku menghabiskan masa dgn anak2..kemudian terpaksa ambik EL hari isnin..harini baru masuk kerja.. kesian tgk anak2 demam..dlu ada jgak demam..tp xdak la panas sgt..dan xdak la melarat.. tp kali ni..demam dua2..pastu batuk, selsema.. tu yg mlm aku xblh tidur..jaga anak2..wife tidur sebab menyusu badan...menyusu badan kena cukup tido, cukup rehat..dan menyusuk badan juga sgt meletihkan..jd aku ja mlm2.awal2 pagi jaga anak..sebab aku bila tidur dgn anak2, secara automatik tidur aku jadi tidu2 ayam..xpernah lena,.. anak2 batuk skit ja terus terjaga..hehe..klu sebelum ni.. wife batuk xdak pun terjaga..hehehe...

Dalam2 demam ni..ptg2 aku ttp bwk anak keluar pi taman..sebab disana udara segar dan bersih..bebas drpd udara2 kotor.. selain drpd ketenangan..hehe..tunggu besar skit..jenuh la berlari sana berlari sini.. rancangnya nak pi riverwalk..nak naik basikal yg blh naik dua org tu..sambil bwk anak2..tp xbukak plak..sebab ada event budak2 gigs.. jd kami lencong ke taman D.R senivasagem..blh la bagi ikan2 makan..sambil2 hirup udara segar..pastu makan askrim mcm zaman2 xdak anak lagi tu..hehe..kesian anak2 dok tgk ja.. :-)

bila bwk anak2 keluar rasa mcm diorg hepi skit la...drpd asyik dok terperuk kat rumah ja..
muka anak2 time nak pi taman..hehe.. pakat nak duduk kat abi..:-p

 
makan aiskrim ptg2 sambil jalan2 kat tmn..fuhh..romantik gitu..tp kesian anak2 tgk ja..depa kecik lagi..xblh mkn asikrim..tp aku mcm biasa la..xminat aiskrim jenis ada kon tu.,,,huhuhu

kesian demam2 pun kena p taman gak..bagi hilang demam

ni kat Riverfront kinta...best..sini petang2 ada basikal blh naik ramai2..hehe..tp tutup sebab ada event lain..so terpaksa pi tmn DR


TAMAN D.R SENIVASAGAM, IPOH

Taman ni terletak di Ipoh... kat situ ptg2 mmg ramai org..ada yg berbasikal, main bola sepak..jln2 santai sambil bg ikan makan..sebab dia ada taman ala2 jepun gitu.. wlupun pi secara xrancang..ada la ambik sekeping dua gambar.. 





n the last day...huhuhu

malam terakhir sebelum balik KL..manja betul org demam ni..hehe..


06 September 2014

My twins demam

Assalamualaikum...

Kali ni cabaran sgt sebagai seorg ayah..lepas 2 minggu xbalik...anak2 demam..fateh dgn fatehah..batuk2..kahak..selsema skit.. aku rela berkorban wlu xtido malam..memastikan anak2 selesa.. cuma kali ni agak lain dr dlu..sekali dua2 demam..pastu fatehah ada naik biji2 xpasti ruam, alergik atau naik campak.. pastu merah2 kat celah peha dia..
Apa2 pun pagi ni kena bwk jumpa pakar jugak.. klu kat ipoh ni hospital Ar-Ridhwan la pilihan..doktor kat situ terbaik..

Skrg ni jam 4.57pagi..dok jaga n jelum anak bg kebah demam

05 September 2014

Jamuan Perpisahan :: salam manis

Assalamualaikum...
Alhamdulillah..permohonan bos aku utk berpindah tukar di melaka akhirnya mendapat jawapan.. lepas ni dekat la skit dgn keluarga..sebenarnya jauh dgn keluarga adalah satu cabaran besar....tambah plak ada anak2.. 
Utk majlis perpisahan ni kitorg plan buat makan nasik arab.. D'Arab station di Alam Damai menjadi pilihan..first time kami nak makan kat situ..lepas makan alhamdulillah..sedap la..kira xmalu la nak rekemen kat kawan2..hehe.. tokei dia org pendang kedah..tp blh kecek kelate...dia ckp org kedah blh ja nak kecek kelate..tp org kelate blm tentu blh ckp kedah..hahaha..bunyi siam satgi..







selalu majlis apa2 mesti kek secret recipe...
ucapan dr tuan md akhir..mewakili kami di BAKA
ada 3 org lg yg xdpt bersama2 pd majlis ni
ucapan balas dari org yg diraikan..tuan nik ab halim
nah...berlambak nasik..jenuh makan..sebelah sana ayam..sebelah sini kambing..
tu dia kambing..
cenderahati tanda kenang-kenangan..gantung boh dlm pej baru nanti
bergambar di luar kedai D'Arab Station

03 September 2014

My twins ~ 8 Bulan ~ Fateh & fatehah (^_____^)

Assalamualaikum....

Alhamdulillah..hari ni genap anak2 aku dah 8bulan.. cepat ja masa berlalu..tau2 ja dah besar..cuma aku xsepenuh masa bersama dgn anak2..tp setiap kali ada perkembangan baik pada anak2..wife aku akan bgtau..kami wasap n buat video call..

nampaknya fateh dah nak panjat memanjat.. fatehah pun dah tumbuh gigi..lain anak lain perkembangannya.. xperlu berlumba anak ni jalan dulu..anak tu cepat ada rambut..anak tu dah blh berckp.. apa yang penting..anak2 membesar dgn sihat.. cuba klu kita ckp pada anak2 kawan atau kenalan kita..'ee.lambatnya berjalan..anak aku 9 bulan dah blh berjalan'..kita perasan tak..sebenarnya kita dah melukakan hati seseorg dlm keadaan xsedar.. jawapan2 sebegini sebenarnya merosakkan persaudaraan jiran atau kawan2 kita..

wife kata comel bila tgk anak2 dah mula pandai pegang biskut gandum sambil makan..hehe..aku ja yg xbalik jenguk anak2 lagi..xdan..harap cepat utk aku dgn anak2 & wife duduk di kl ni..xsabar nak bwk anak2 gi berenang..:-)

p/s : semalam aku mimpi dapat kembar lagi..hmm..bangun pagi sambil tersenyum..klu Allah bg...Alhamdulillah..aku terima dgn penuh syukur..wlupun berat sbnrnya tgjwb..










Followers

Anda mungkin juga meminati:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...