22 May 2013

Persedian untuk ke Tanah Suci

Assalamualaikum..
Alhamdullilah..tarikh knduri xlama dah lg...tinggal berapa hari je lagi..hehe..25hb 5...bgtu jgak dgn umrah.xlama dah jgak.shari lpas kndri.... Hm..skrg ni dua2 kalut nk buat persiapan trakhir..tp yg knduri lega skit sbb mak ngn family lain bantu.hehe..skrg tgh beli brg2 nk ke tanah suci..
Study skit apa yg patot..tgk n tanya pengalaman org2 yg pernah sampai kesana..
harap dpt pergi dan balik dlm keadaan yg diRedhai Allah...

Sebenarnya xrancang pun nak pi ke tanah suci utk menunaikan umrah pada tahun ni..tp niat tu ada la nak pi..tp xsangka Allah jemput awal menjadi tetamunya..dan Alhmdlh aku dpt pi bersama2 sahabat2 baik aku..inilah yg dikatakan ukhuwwah fillah..insyaAllah akan ku jaga hubungan persahabatan ni.. wlupun kami pi umrah travel skali..tp tarikh flight asing2..tp xpa..insyaAllah kami bertemu di Mekah nanti serta ziarah bersama..

Tp buat isteri aku, nnti klu ada rezki lebih..Allah jemput..insyaAllah kita akan kesana.. begitu juga dgn mak dan ayah aku..klu ada rezki lebih yg Allah kurniakan..aku akan bwk mereka juga bersama :-)






Alhamdulillah..rezeki..


Assalamualaikum..

Hari nk kongsi brita gmbira.hehe.Alhmdlh.. Allah tambah rezki kami slps kahwin.. Stlh smgu lbh cik istri xdtg bulan.hm..risau gak aku.past dia slalu ngadu kt aku mcm2.hehe..bila chek2 tgk..alhmdlh..cik istri aku hamil.syukur Alhmdlh..

Sstgh org ckp.rilek la dlu.bru kawin.enjoy..bulan madu.hm..jalan2 makan2 angin berdua2..hehe..itu alasan depa..alasan aku lain.hehe.. Rasulullah brbangga di akhirat nanti dgn umatnya yg rmai..

Msa blik hri mggu jmpa cik istri.bkn main manja lg.hehe.tp mkn nsik xlalu.bkn xlalu.xleh bau lgsung.muntah trus.nampknya dia alah dgn nasik.jd aku mkn sorg2 je la kt dpur.. Kt mulut dok sebut2 spageti ja.yg tu lalu plak.xmuntah plak.hmm..
aku tak tahu la..isteri aku ni mngidam makan western food ja..tau la honeymoon kat krabi pun...hehe..
jenuh la poket aku..hehe..kena blajar masak western food la ni..

Lpas tu Aku blik kg kedah sorg2 je.ada hal..cik istri pesan klu blik rumah nanti jgn lupa blikan pelam muda.hehe.. Mulanya family aku xtau wife prgnant..xniat nk rhsia2 ni.tp xtau nk mula cmna nk gtau mak.segan,malu.smua ada..hehe.. Shari dok pikir.. Time hri last kt kg..nak blik umah istri.mak tiba2 crita pasal pokok rmbutan..dia ckp buah rmbutn dh berbuah byk tp dok hjau lg.past mak crita pkok pelam kt tepi rumah plak..hehe..time tu aku pun mencelah..ckp kt mak..atikah dh hamil...hehehe...mak snyum dan xckp byk..mak ckp alhmdlh.mak dlu ambk msa stahun lpas kawin.past aku crita atikah mengidam nk mkn pelam..mak cepat2 tglkan kerja yg dia buat.trus pi kt pokok pelam..menantu punya hal.hehe..

Byk jgak buah.besaq2.tp aku ckp ambk skt dah la.tp mak boh byk jgak.hehe..siap pesan.nk buat krabu pelam pun ok.sdap..

Skrg ni kira bunting pelamin la.sbb knduri aku 25hb 5 ni.tp istri dh hamil..hehe.. Dlu xtau istlh bunting pelamin ni..ha..skrg dh jd kt dri sndri..ok la.bkn org tau pun.. Lgpun kndri aku xdak plamin2 ni..

Cuma aku risau istri aku xblh bau nasik.cmna nk mkn beradap nanti.hehe.jgn smpai aku tkar menu..mknan pgantin adalh spageti.hehehe.. Gelak org kang..tp utk istri aku xkisah ja.hehe.


21 May 2013

Tema rumah pengantin lelaki warna pink??? haha

Assalamualaikum..

haha..kali ni ramai tertanya2.dan terpelik skjp..knapa rumah aku tema warna pink..spttnya warna pink belah perempuan..aku nak tnya balik..mmg warna pink diciptakan utk org prmpuan ja ka??? kena dakwa di mahkamah ka klu pakai warna pink?? atau  tak cium bau syurga ka klu lelaki pakai kaler pink???

haha...jawab2..hehe..so xsalahkan..jd aku guna la warna pink.. cantik jugak..first time pilih pink..dlu xsibuk pun pasal pink..skrg ni cantik plak bila tgk pink..dan sblm ni aku xpernah ada baju atau kemeja warna pink..lepas ni kena beli baju warna pink sedondon dgn cik isteri..hehehe

skrg ni kat rumah sibuk la mengemas, mengecat dan mcm2 lagi lah..tp masih la mcm tongkang pecah..hehe..25hb ni baru la cantik sepenuhnya..hehe
biasa2 ja..deko sendiri2.. desingner mak aku dgn kakak aku..



rupa bilik yg belum siap..pink...hehe
langsir custom made oleh ayah aku..hehe
karper masa kini..gebu ja bila pijak..
hehe..lampu ni aku beli dari IKEA..2 set

bunga custom made oleh kakak aku..nak letak kat langsir..hehe

totaly jimat kos...

20 May 2013

Semuanya putih (^___^)

Assalamualaikum..

harini nak kongsi pasal kenderaan yg digunakan oleh staf2 pejabat aku.. aku baru sedar yg kereta kami gunakan utk ke pejabat..hampir sama smua..iaitu warna putih..hehe.. mula2 xperasan..tp bila tgk2 balik mmg hampir kesemua warna putih..

tp mcm biasa la klu warna putih ni..cepat sgt kotor..adakalanya kereta aku cantik bersih kereta yg lain berdebu..adakala plak kereta aku berdebu kereta diorg putih bersih..hehe...apa2 pun aku suka kereta warna putih..wlpun masa nak beli dlu mmber aku ckp..jgn menyesal nanti..mana taknya..seminggu tu 2 kali kena basuh..tu klu xhujan..klu hujan mmg jenuh la..hehe

17 May 2013

Lelaki rasai sakit ketika mengandung melalui simulasi

Mmg tak dinafikan..sakit ketika bersalin tu umpama 20 tulang dipatahkan serentak..sakit..mmg sakit..ibu2 itu sedang bertarung nyawa..pahala syahid yg Allah nilaikan bg mereka yg maut dalam melahirkan anak.. Di negara luar..para doktor membuat satu simulasi bg golongan lelaki atau bapa2 ini merasai kesakitan yg dihadapi oleh isteri mereka ketika melahirkan anak..tp ini hanya lah simulasi..mgkin xsama dgn keadaan yg sebenar..ternyata itu pun dah sgt sakit..apatah lagi keadaan yg sebenar..hehe..jom kita tgk video ni..hehe..

Jalan2 Cari Makan ~ MELAKA ~


Assalamualaikum..

minggu lepas aku jalan2 di Melaka..saja..sambil2 pi edaq kad kahwin..sambil jalan2 kat melaka dgn sahabat aku, syahir..mulanya xrancang pun nak pi..tp tu la..kami ni berjalan xpernah nak rancang pun..skali ajak terus jom..hehehe..

Aku nak pi rumah kawan baik mak aku dan kami sekeluarga..kawan baik mak masa dalam base TLDM Lumut dlu dan sampai skrg...hehe.. skrg mereka menetap di Melaka.. aku jalan kat Melaka ni kureng skit..dlu masa first time dtg rumah diorg kat paya rumput tu guna GPS Iphone ja..haha..tp masa pi kali ni aku xkisah sgt..sebab syahir mmg mahir dah jln kat Melaka ni..maklum la..dia slalu dtg melaka..sebab adik dia bljr di Utem..
belum pun sampai rumah kawan mak aku tu, kami dah singgah mcm2 tempat..hehe..mula2 syahir bawak aku singgah alor gajah..makan kuih udang..haha..klu ikut loghat utara ni cucuq udang..tp depa sana kuih udang..hehe..tp kali ni mmg special..xpenah aku makan lagi..cucuq udang dia blh campuq2..boh nugget, tauhu, fish kek, timun..hmm..sbnrnya ada byk lagi..kita blh pilih nak boh apa..tp klu kita mintak set senang..dia boh ja apa yg ada..utk 2 org makan harga dia Rm4.50 xsilap..sedap oo..tambah2 sos dia..sbnrnya sos dia yg buat terangkat skit tu..dia siap jual lagi sos..botol kecik ngn botol besar dia ada jual..


lepas makan kami terus ke rumah kwn mak ..nak bg kad..last2 tersesat jugak...kena pth balik sebab aku la..silap bg nama pantai..aku nak pi pantai putri sbnrnya..hehe.. sampai ja rumah xdak sapa..cuma ada anak dia sorg ja..ok la tu..klu diorg ada kat rumah..kompom aku kena singgah lama..sebnrnya xmao la singgah lama sebab nak pi jalan2 cari makan lagi..hehe...


lepas tu aku bawak syahir singgah pantai klebang..cewah..kat situ aku cekap la..sebab dlu aku penah pi..haha..pantai tu dlu sebelah jalan raya ja..blh rasa percikan air laut hasil ombak yg kuat..tp skrg diorang dah tambak ..hampir 500meter gak la..pastu 'tok ali' buat projek dia..kapal selam dgn bas dulu2(italy konsep)..haha..sempat gak la aku explain kat syahir..jadi pemandu pelancong jap..

dan misi seterusnya kami pi pekena COCONUT SHAKE ORIGINAL okey..xmain cawangan2..hehe..asalnya dlu gerai kecik biasa ja tepi jalan..mmg jem la klu lalu jalan tu..beratuq org..tp skrg ni dia dah maju..dia bukak kedai besar jugak la..sblh gerai kecik tu jugak..tp kena masuk lorong..dalam skit kedai dia..siap ada parking..utk elakkan jem..bagi yg nak makan di situ la..bg yg nak bungkus, blh beli kat luaq ja..kat gerai kecik tu..tp beratuq panjang la..haha... klu makan kat dalam tu mcm2 kuih ada..tp yg terbaik nasik lemak daun pisang dia..mmg sedap..hehe..
tp klu pi situ, jgn terkejut time order..sebab lepas order ja..xsampai seminit sampai dah..haha..mmg laju keja diorg..diorg dah standby buat byk2..sapa order terus bagi..pergh..terbaik..puaih hati..pastu time nak balik kena la beratuq panjang skit utk bayaq di kaunter..huhuhu...


pastu pi singgah solat di masjid berdekatan.. pastu beli kuih yg agak sedap kat situ..dgn harga sebiji kuih RM 0.50..hehe..tp nasib baik sedap...ramai gak org beli kat dia..hehe..

dan misi seterusnya kami mencari menu utama kat Melaka ni..asam pedas..hehe.puas tnya org melaka..depa xtau..hhuhu..katanya time tghri diorg makan kat rumah ja..masak sendiri..huhu..tp xpa..kami jumpa sahabat kami sorg lagi yg bekerja kat Melaka..blh bg kad sekali..katanya asam pedas sedap kat dalam Mydin Melaka, dekat ngn Utem, kat foodcourt mydin tu.. kami makan blh la,.sedap gak la..tp ikan dia ja kurg sedap..mgkin sebab ikan lama..hmmm...

next nak pi makan ayam penyet plak...kawan kami ajak..tp aku cepat tolak..gila kot..baru lepas makan asam pedas nak makan lagi yg berat..hehe..awal2 tolak..haha..gelak besar syahir..kami tolak balik ke bangi ptg tu..tp mcm biasa la..klu hari ahad..tol plus menghala ke KL mmg jem..huhuhu..sllau dah terkena..so kami cari alternatif utk balik menggunakan highway lekas.. :-)

sekian jalan2 cari makan kami..:-)










16 May 2013

Cerita disebalik Fardhu Kifayah


Salam..

ceritanya mula msa aku lpas solat asar brjmaah..brsiap2 nk blik..tba2 KCA(bos) aku tnya.free tak,dia ajak p hlu langat.. Aku mcm biasa la.free ja..aku tnya p sna buat apa? Kca aku ckp nk p uruskn jnzh..mnggal pkul 11 pg.tp skrg dh pkul 5.15 msh blom dmandikan.xdak sapa nk mandi..biaq betoi..dlm hati aku kta, brlaku jgak prkra cmni.pa lgi.kami trus ambk brg2 mguruskan jnzh kt pej aku tu.lgkap jgak la brg2 tu.sbb..tu adalh brg2 khas utk kursus jnzh pej aku.tp dh trdesak ambk yg tu je la guna.hbs keta aku bau kapur barus ngn kmnyan.hehe.pwangi bru.
Stlh hmpir stgh jam,smpai la kmi ke tempt jnzh trsbt.d msjd..tp alhmdlh.tok imam tu tgh mandikn jnzh.. Tp knapa lmbt? Aku brtnya.dan org2 dstu jgak brtnya..diorg ckp.dh bgtau imam awal2 lg.hm..aku xbrani buat ksmpln.krna aku xdgr jwpn imam tu.. Tp tmbul prsoalan pd aku..

1. Knpa jnzh mti pkul 11pg dmandkn pkul 5.30ptg? Jnzh mati d rumah.dan xdak prosedur 
    hsptl.sptutnya lepas zohor dah buleh kebumikan.
2. Jnzh mti akbt TB..adakh d lwtkn mandi sbb tkt tb?hm..takut berjangkit?
3. adakh dsbbkn politik? (sbb aku nampk ada logo parti-pas dan umno) 
4. adakh myt atau ahli keluarga jrg ke msjd atau imam tdak mengenalinya akbt kurg dtg ke msjd?
5. Mgkn tok imam ada urusan yg lbh pnting.tp xdak kah pngganti? 

Apapun jwpnnya..menguruskn jnzh tu adalh fardhu kifayah..mksud melayu dia.org lain buat kta xpyah..maknanya dalam satu2 kawasan tu, bila adanya seseorg yg boleh menguruskan jenazah, ada ilmu tntg itu gugurlah dan terlepas la kita dari dosa sekiranya kita tidak mengetahui tntg menguruskan jenazah..tu maksudnya fardhu kifayah...tp persoalannya.klu org tu xdak..mcm mana? Jd.kta sbg seorg muslim.kna bljar.bkn suruh jd pakar mandi jnzh pun..tp skadar tahu nk mguruskn jnzh..bersedia..standby..:-)

aku bukan nk mengaibkan sesiapa.tp lbh kpd ambk pngajaran..smga Allah merahmati kta d dnia dan akhirat.


10 May 2013

Jalan2 makan2...makan angin... :-)


ni video masa aku bawak wife aku gi mesyuarat kat Yan..hehe..first time bawak balik wife secra tak rasmi ke kedah...
tak rasmi lagi sebab belom kenduri kat kedah lagi
berjalan ja mesti mkn..skit2 makan..hehe.. xpa..klu mkn pastu bergerak aktif..susah la nk gemuk..hehe


Peminat K-POP bersuara....

Assalamualaikum...

Apabila peminat k-pop mula bersuara..beginilah jadinya.. betapa hebatnya pengaruh luar masuk ke dalam negara kita.. Islam sebenarnya tidak menghalang kita daripada berhibur..ttp biarlah kena dgn caranya..teringat aku masa siapkan tesis aku dlu..ada kaitan dgn hiburan ni..bukan setakat lagu di ambil kira..lirik juga memainkan peranan penting..berapa byk lagu2 mat saleh di luar sana merosakkan akidah tanpa kita sedari..

dalam bait lagu raihan "berhibur tiada salahnya kerna hiburan itu indah, hnya pabila salah memilihnya membuat kita jadi bersalah"

katakan tidak pada k-pop dan katakan ya pada hiburan (mengikut landasan syariat Islam)




Adakah ini iPhone 6 yang akan dikeluarkan??????



  • iPhone 6
    The only way to create a true edge-to-edge display is to remove the edge all together.
  • The current iPhone 5 manufacturing process while inventive, innovative and stunning, is highly complicated and was accompanied by a steep learning curve for those involved in the process.  The iPhone 6 concept takes mobile innovation to the next level by combining aluminum with carbon-fiber to create a seamless unibody enclosure that increases strength while decreasing weight.  Carbon fiber alone is perfectly rigid and doesn't bend.  Because of this, any hard impact will cause it to shatter.  Aluminum is not as rigid as carbon fiber but does provide some flexibility as it can bend without breaking.  By creating an aluminum-carbon fiber comosite hybrid enclosure, the iPhone 6 earns a 40% weight reducton and 60% strength increase.  It wil not shatter when dropped or dent.  Scrathes are a thing of the past and may upset the aftermarket case industry.  The manufacturing process for such an enclosure has already been used, tried and tested.  Current manufacturing processes can be combined with Apple's friction-stir welding already being used on the latest iMac design.  

    09 May 2013

    Kaki Ustaz Azizan selesai dipotong Oleh Doktor PAKAR :: Jangkitan Kuman


    Alhamdulillah..kesihatan Ustaz Azizan semakin baik...dan doktor pakar telah berjaya membuat pembedahan bagi memotong kaki Ustaz Azizan agar tidak merebak dgn lebih teruk..dan Pihak doktor akan memantau kesihatan Ustaz Azizan..sekiranya stabil mereka tidak perlu memotong sebelah lagi kaki.. pembedahan dilakukan pada sekitar jam 6 petang tadi..



    Doktor2 PAKAR bergambar dengan Tuan Guru Hj Hadi Awang
    Update : dan dikhabarkan sebentar tadi..kedua2 kaki Ustaz Azizan sudah berjaya dipotong oleh Doktor..dan kaki tersebut akan ditanam di KIDU bersebelahan dgn kubur Allahyarham Ustaz Fadhil Noor, di Pokok Sena
    Sumber http://tranungkiteoffline.blogspot.com \ Fb : Muhammad Sanusi Md Nor

    Parody : Luahan Hati untuk Hero Melaka

    sapa alert..baru2 ni video seorg perempuan dgn muka selamber gi upload diri dia yg sedang menangis..tersedu2 dengan ucapan sedihnya tentang tok ali (ali rustam)-melaka...dia sedih sebab tok ali kalah dalam pilihanraya..tp prmpuan tu baca lirik kot..hehe..mgkin dah karang siap2..video ni telah tersebar luas di internet, fb terutamanya..dan dia telah meng 'remove' kan video yg dia upload tu.. mgkin malu kot dah tersebar luas..sebab tu aku xnak upload kat blog aku..sebab dia dah delete..tp klu korang nak cari gak blh cari kat youtube.. taip "khas buat hero kesayangan Melaka"..
    aku cuma kasi video yg dah jadi parody..sebab dah ramai yg parodykan video dia..hehehe


    Untuk Sahabatku Yang BERJUANG

    Assalamualaikum..

    wahai sahabat2 ku sekalian, perjuangan anda belum selesai..bersabarlah.. Allah sedang mengujimu..jgn sesekali kamu lemah..binalah kekuatan..sesungguhnya Islam itu tinggi darjatnya..Dan Islam itu adalah agama disisi Allah..nescaya siapa yg membantu agamaNya..kelak dia akan dibantu oleh Allah..Yakinlah dalam diri bahawa pertolongan Allah akan turun..


    "Kadang-kadang Allah sembunyikan Matahari, Dan Allah datangkan Hujan Petir, Kita Menangis Mencari di mana Matahari, tapi sebenarnya Allah nak hadiahkan kita sebuah pelangi."


    *teruskan perjuangan wahai sahabat sehingga nyawa dicabut oleh Malaikat Izrail

    Peace for Malaysian (^____^)

    Assalamualaikum...


    harini bukak facebook ja smua pakat post tentang video dan gambar mengenai perhimpunan semalam, Perhimpunan Suara Rakyat Suara Keramat Di Kelana Jaya...cukup2 ramai org datang.. tema pada malam tu semua pakai hitam.. menunjukan mereka memprotes keputusan Piliharaya baru2 ni..katanya satu PJ menghadapai kesesakan lalulintas.
    yang datang bukan sorg dua, tp ratusan ribu, dan yang dtg bukan satu bangsa, ttp pelbagai lapisan bangsa, melayu,cina, india, kadazan, iban. kerana apa?? mereka ni bukannya dtg hanya sekadar suka2..tp lihat lah smgt mereka dalam menuntut hak sbg seorg anak malaysia yg termaktub di bawah perlembagaan.

    berita tv Al-Jazeera

    dan mereka ni esoknya kerja, ttp masih mahu berpenat lelah, berasak2, menempuh jem kerana tak lain tak bukan demi menuntut sebuah keadilan.. aku rasa tarikh perhimpunan ni diumumkan pada hari Isnin, 6hb 5 2013..tp ramai yg datang wlpun tarikh berkumpul tu memakan masa yg singkat..

    dan sekali lagi aku terperasan pd perhimpunan kali ni..wlupun jem teruk.. wlpn sesak2..wlpn di waktu mlm..tp santai..xdak berlaku kekecohan..wlpun pihak polis memberi amaran.ttp pihak stadium memberi kebenaran menggunakan stadium.. mgkin kerana tidak ada prvokasi dari mana2 pihak..tidak ada tembakan gas pemedih mata..tidak ada semburan air dari lori water canon...tidak ada gangguan dari polis..sbnrnya klu dari dlu pihak polis memberi kerjasama dalam mengawal keadaan ..insyaAllah tidak berlaku keganasan..
    video ucapan anwar

    dan perhimpunan kali ni jugak ramai bangsa cina yg hadir..kerana baru2 ni mereka DAP telah melemahkan MCA ..mgkin mereka sedar dari diulit mimpi..dan tiba2 utusan mengeluarkan satu kenyataan yg menyentuh perkauman.. APA CINA MAHU?..




    tidak perlula memainkan isu perkauman disini..aku kadang2 marah jugak pd bangsa cina..mgkin pd cina yg menindas aku..ttp Islam tidak pernah mengajar penganutnya utk bersikap perkauman..kita cuma menghukum dan membanteras kepada sesiapa yg menindas antara satu sama lain..itu ja..tidak pada perkauman..

    datangnya Nabi Muhammad S.A.W mengangkat Bilal Bin Rabah, seseorg yang berkulit hitam (negro) menjadi Muazzin di Kota Mekah, menghapuskan terus sikap perkauman bg penduduk2 Kota suci Mekah..
    utama minit : 2:30
    dan ulasan terakhir aku..mana mgkin ramai2 org sebegini datang berkumpul..melainkan tidak mereka ini ditindas, dianiaya, dinafikan hak mereka...

    "Islam itu tinggi, dan tidak ada yg lebih tinggi darinya"...

    I'm not racism

    Followers

    Anda mungkin juga meminati:

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...