24 June 2013

Mengerjakan Umrah bersama Sahabat... Part 2

Alhmdlh..ketika ini dpt aku kongsikan cerita di dua tanah haram..haramain..berbalik kepada crita sblm ni..masih lagi dlm perjalanan menuju kota madinah....
perjalanan utk menuju ke kota madinah daripada airport Jeddah mengambil masa 5 ke 6 jam perjalanan dgn bas..masa drebar bas bwk gi isi minyak..jemaah mula merungut dlm keadaan melawak..depa ckp xdak kedai mcm petronas kat malaysia ka..hehe..sebab kedai minyak dia simple..cuma ada pam minyak..hehe..tp depa terkejut minyak kat sana murah gilerrrrrr..serius..sebab aku pun terkejut gak tgk dia isi minyak penuh..hehe..

spnjg perjlnn menuju kota madinah..aku byk habiskan masa utk tido..sebab masa ketika sampai di airport sekitar 4.15 ptg..jd masa dh ptg nak ke malam..mmg sedap tido la..hehe..sedang asyik dibuai mimpi tiba2 aku dikejutkan dgn bas yg tersengguk2..hehe....Innalillah hi wainna ilaih hirojiun..musibah melanda..bas yg kami naiki rosak..
kami menenangkan jemaah..mintak mereka jgn merungut di bumi haram ni..tambah2 dtg utk ibadah..sesungguhnya ada hikmah disebalik kejadian ni.. kami berenti betul2 disebelah line kecemasan..highway yg ada 3 line..dgn kereta,bas,lori yg laju2..dlm keadaan gelap gelita..xdak lampu jln..cuma lampu hazzard light ja..kira kami blh nampak bintang2 di langit dgn jelas..maknanya..cahaya mmg kurang sehingga tiada limpahan cahaya yg mengganggu pandangan ke langit.. hmmm..tak tau la rosak apa..kata syahir..selaku ketua dlm bas tu..sebab dia dok sblh driver.. puncanya driver ni xnak berhenti kat Rnr..dia nak teruskan prjlnn sampai ke madinah..dia tak tau yg kami lapaq, nak terkencing, smua ada la.. sbnrnya driver ni org pakistan..xphm ckp arab melayu inggeris..cuma skit2 inggeris dia phm la..tu pun jenuh gak..dia cuma fasih urdu..hmm..kaki hindustan blh la speaking..hehe..
video
hampir sejam jugak la dok tepi highway tu..hehe..duduk lah kami bersila kat padang pasir tu..hehe..aku ckp..ni la kenangan..nnti balik blh crita kat org kg ..berkelah n bersantai di padang pasir..hehe..bukan smua org dpt pengalaman ni..kemudian dtg polis peronda..dgn keadaan marah2..hingaq mcm nak gaduh..tp ckp arab la..dia dok marah driver.. pastu polis tu panggil ketua..jenuh aku..gelabah gak la..hehe..nak menjawab apa..arab aku xberapa nk cekang..rupa2nya bila polis tu berckp ngn kita org malaysia ni..baik ja..xdak marah2 pun..apath lagi tengking2..td dgn driver tu bukan main cengei lagi..haha..last2 dia tanya aku berapa jumlah jemaah..pastu aku dengan cekap nya jawab la..samaa niyata a'syara..18..skali dia xpaham la..ha sudah..terpksa la ckp omputeh..bila dok lama di madinah rupanya depa xpakai bahasa buku..terasa la rugi belajar bhsa arab kat sekolah..depa xpakai pun..huhu..pakai dekat tempat2 rasmi ja..signboard..hmmm.. tau apa 18 yg depa guna pakai kat sana..taman tosh - samaa niyata a'syara = kan jauh beza dia..huhuhuhu...

setelah selesai polis tu ambik report selang berapa minit sampai la pomen yg pakai jubah..haha..sebab sana kerja kontrak ka, bwk kren ka..smua pakai jubah..hehehe..kelentung kelentang!!!! 15 minit siap..bas dah boleh jln..alhmdlh..hehehe..pastu baru kami singgh Rnr..aku xlalu mkn..minum ja..tp paklong dr sarawak tu bukan main lagi..order nasik terus..ambik kau..nasik sorg, blh mkn 4 org...hehehehehe..
dan kami masuk kota madinah dan sampai ke hotel sekitar pukul 2 pagi lebih..tu pun mula2 sesat sekejap cari hotel...masa tu syahir keluar jap..cari hotel n urusan skit la..tgk2 time nak jln xckup sorg..pak long srwk tu main keluar ja..ikut dan dia..2 3 minit lepas tu baru muncul..pi mana pun tak tau la..last2 kena marah ngn syahir..mmg marah betul syahir time tu..mana taknya..kita sampai kul 2..pastu lalu dekat lorong2..bahaya kot..
lepas sampai hotel ja ada satu mslh lagi..tak dak letrik hotel tu..merungut lagi jemaah tu..katanya kami ni mcm bwk mslh la..mula2 guna bas yg bermasalah..pastu duduk hotel yg bermasalah jugak..kira depa kata hotel cikai la..huhu..sabor je la..sebab kami pun xtau keadaan sebenar.mintak depa jgn merungut di tanah haram ni..nak tau apa yg berlaku sebab hotel xdak letrik?? kita tunggu part seterusnya :-)
masjid nabawi ketika matahari terbenam
kelihatan masjid nabawi dari arah hotel kami - agak dekat jugak la..

2 comments:

  1. Assalamualaikum pijut. subhanallah. alhamdullilah. seronoknya sheila baca entri pijut ni. pengalaman paling best dalam hidup kan. tak sabar nak baca next entri :)

    ReplyDelete
  2. wkslm sheila...alhmdlh..mmg seronok..:-) pengalaman yg sukar dilupakan..ada rezki mmg nak pi lagi..:-)

    ReplyDelete

Followers

Anda mungkin juga meminati:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...