05 May 2017

Trip LANGKAWI :: Kenduri + LIMA' 17 + Makan Angin

Assalamualaikum..
asyik tertangguh ja nak post pasal pergi langkawi haritu, pergi makan kenduri sambil tgk LIMA' LANGKAWI.. selalu ja tak sempat nak update post2 baru..kena betul2 masa lapang ja blh update..huhu.. klu dekat rumah mmg xsempat pasal anak2. cuma ambik masa sikit kat pej..

 anak2 teruja la nak naik feri.first time naik..hehe..

tunggu nak naik feri.time pergi ni tak ramai org sebab pergi bukan peak hours..dan bukan cuti sekolah.
Jeti Kuala Kedah - kali ni kami pilih naik feri ke Langkawi dari Kuala Kedah.. selalu naik dari Kuala Perlis sesekali nak rasa kelainan jugak kan..cumanya jeti kat Kuala Kedah ni kecik ja berbanding Kuala Perlis..

masa berjalan mmg anak2 tak kisah klu ikut tokwan ka..tok ka..haha..janji pergi berjalan.. aku mcm biasa la..bwk beg2 yg berat.. sebab kat dalam nanti susah skit nak letak beg ni..silap letak nnti nak kluar feri jenuh.. so ayah dengan mak rilek je la..bawak cucu masuk dalam feri..


Sampai di Langkawi kami dah tak kol sedara mara dtg ambil..sebab jauh diorg nak dtg ambil..huhu..sebab rumah diorg sebalik pulau.. memandangkan UBER baru start beroperasi di sana. aku pun request la.. serius agak susah skit..sebab driver masih belum ramai. yg ada pun UBER X ja UBER XL xdak lagi.so kami 4orang dewasa 3orang kanak2. 3 beg besar, 1 beg susu anak..byk tu..huhu..first request keta axia..mmg xlepas la.. kedua kereta suzuki swift. pun xmuat..terpaksa cancel..last2 dapat kereta sedan chevrolet..apa ke nama ntah..tapi sedan la..ada bonet blkg..muat la.brg2 letak dalam bonet.. kami berenam dok dalam kereta..hehe. nasib baik anak kecik2 lagi..boleh riba.. klu tak terpaksa ambik teksi la.. klu guna UBER baru RM30 ringgit..klu teksi jgn harap la 30 ringgit..50ringgit ke atas..50 tu pun nasib la..silap2 RM80..

klu kat KL masak nasik xguna kaedah ni dah..smua periuk karan yang besar tu..cap butterfly..haha.. 

kenduri sepupu di LANGKAWI - gotong royong masak bersama orang kampung.

silat depan pengantin

ketiga2 pakat ralit dok tgk silat..pastu balik rumah siap tiru lagi..lahai anak... bulat2 tiru plak tu..

 pertunjukan seni silat. bermula dengan tgn kosong, bermain pisau,bermain parang dan kayu..

PANGKIN - antara cara org dulu2 yang masih di amalkan masyarakat setempat. semua lauk pauk bahan mentah disimpan di atas pangkin ni.. group potong bawang pun duduk atas ni skali..haha..nasib baik kukuh..

Lepas habis kenduri esoknya tu kitorang dah plan nak pi tgk pertunjukan LIMA'..  first time smua pakat tak pernah tgk lagi. so teruja la. sebab pagi petang time diorg buat latihan/rehearsal dengar bunyi jet yang terlalu kuat sebab jet tu lintas atas rumah.. mmg xlena la klu tido time tu..

kami lepak di tepi airport langkawi je.. sambil anak2 dok main kawasan ni..hehe..masa ni blom start lagi..

syok la main, walaupun panas tapi angin kuat..mgkin sebab tepi pantai.. klu nak pekena laksa ikan sekoq..sebelah ni ja..hehe

kapal terbang yang tak dapat nak land off sebab landasan dah ditutup utk pertunjukan LIMA'.. jadi kapal terbang ni just lalu ja..dan terbang balik..tak pasti pergi ke mana..maybe pergi ke airport kepala batas kot.

tu dia..jet mai dah..tau2 lalu ja..terkejut bak hang..haha..
puas tgk dgn mata. tp ambik gmbaq tak puas la sebab jauh..kena pakai camera lens tele-zoom.

antara aksi yang ditunjukkan.

masa ni bercakap dgn org sebelah dah tak dengaq dah..sebab bunyi bising enjin pesawat.

pilot jet hadiahkan pengunjung dengan bentuk LOVE. siap ada panah kat tengah.

fateh pegun ja tgk..tak terkata..

sempat snap gambar berlatar kan jet perang..hehe

yg ni show sambil kluarkan asap berwarna.

masa ni tghri rembang..panas lit-lit org kedah kata..tapi jet punya pasai..kena tgk jugak..haha

lepas habis pertunjukan kitorang singgah di Hj Ismail Group..beli cokelat la..apalagi..

beli cokelat pun xbanyak..sebab kami bukan hantu cokelat..anak2 pun biasa ja dgn cokelat..xbeli pun depa xkisah.. sebab ikut abi depa..xminat cokelat..

masa utk balik..hehe..percutian singkat..selalu bila dtg langkawi xbyk tempat yg kami pi sebab kitorg duduk rumah adik beradik..so paham2 la..bersembang dgn depa..makan2..dah habis masa..berjalan nya sat ja..lepas ni klu nak pi sana takpyh habaq depa..pi tempah hotel/chalet.. senang..baru blh berjalan..klu pi rumah depa pakat tak jadi berjalan..hehe.. kami balik turun di jeti kuala perlis..sebab abg ipaq jemput kami di kuala perlis.

1 comment:

  1. Lama betul tak pegi Langkawi, last pergi masa dapat buat review pakej percutian di sini. Bila dah dapat pakej jimat dan percuma ni, jadi kena pegi .. haha. Tapi lepas baca ni, rasa nak pegi lagi ...

    www.hasrulhassan.com

    ReplyDelete

Followers

Anda mungkin juga meminati:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...